Hlavní obsah

Čistky v ruské armádě? O velení měl přijít i generál od Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení ruské armády odvolalo dalšího významného generála. Podle amerického Institu pro studium války (ISW) byl velení zbaven Vladimir Seliverstov, velitel 106. gardové divize bojující u ukrajinského Bachmutu, která čelí obvinění z masakrů Ukrajinců v Buči a Irpini.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci připravují vícenásobný raketomet Grad k odpalování raket na ruské pozice v přední linii poblíž Bachmutu

Článek

Spekulace o odstavení Seliverstova se poprvé objevily v sobotu. Podle ISW může jít o součást probíhající čistky „neposlušných“ velitelů, již provádí vedení ruské armády.

Generál Vladimir Seliverstov (vlevo) při přehlídce absolventů vojenské akademie

Sem spadá i odvolání generálmajora Ivana Popova, dnes již bývalého velitele 58. armády ruského Jižního vojenského okruhu, který se údajně pokusil obejít náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova a vznést své stížnosti na situaci na západě ukrajinské Záporožské oblasti přímo ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi.

Podle ISW jde o nový vzorec chování, který se vyvinul v rámci ruského velení na Ukrajině, kdy velitelé zpochybňují autoritu vyšších velitelů a snaží se využít svou odpovědnost za klíčové sektory fronty k přemlouvání Kremlu, aby je i jejich vojáky podpořil v požadavcích na vystřídání či vybavení.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský generál Ivan Popov

Ke spekulacím o Seliverstovově odvolání se z oficiálních míst zatím nikdo nevyjádřil. Institut ale připomíná, že kolem Popova „zpočátku panovalo podobné ticho“.

Ukrajinci museli změnit taktiku. Brzdí je minová pole

Zahraniční

Popovovy stížnosti se podle dostupných informací soustředily na nedostatek rotací jeho vojáků a v uniklé zvukové zprávě si stěžoval i na těžké ztráty a nedostatek protiraketových zbraní.

S ohledem na to, že Seliverstov byl odvolán pouhé čtyři dny po Popovovi, mohlo ruské armádní vedení druhého generála vyhodit z podobných důvodů.

Popov podle listu The Guardian uvedl, že stál „před volbou mlčet a být zbabělec, nebo říct, jak to je“. „Kvůli tomu ve mně nejspíš mí nadřízení vycítili nebezpečí a okamžitě, během jednoho dne, dali dohromady rozkaz a zbavili se mě,“ řekl Popov.

O dalším osudu Popova ani Seliverstova zatím není nic známo.

Ruský generál byl odvolán, dovolil si požadovat vystřídání vojáků na frontě

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám