Hlavní obsah

Rusové u Kupjansku postupují, přiznává Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské jednotky se u Kupjansku na severovýchodě země brání postupu ruských sil. Uvedla to v neděli v příspěvku na sociální síti Telegram náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. O 130 kilometrů jižněji u města Bachmut podle ní ale ukrajinská armáda částečně postupuje.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Na východní frontě se situace poněkud zhoršila. Nepřítel dva dny po sobě aktivně postupuje na Kupjansk. Jsme v defenzivě. Odehrávají se tu urputné boje, pozice jednotek obou stran se dynamicky mění,“ uvedla Maljarová, jak upozornila agentura Ukrinform.

Ukrajina trvá na válce a Evropa vše platí, šokoval bulharský prezident

Válka na Ukrajině

Ukrajinské síly podle Maljarové naopak denně postupují jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti.

„Tam se na severním křídle snažíme udržet na obsazených pozicích, nepřítel útočí,“ uvedla náměstkyně s tím, že se ukrajinské síly také „úspěšně brání“ u Avdijivky a Marjinky.

Foto: Profimedia.cz

Mnohé domy v Kupjansku jsou již od loňského roku v troskách

Ukrajinský generální štáb dlouho označuje města Bachmut, Kupjansk, Lyman, Avdijivka a Marjinka za místa nejtvrdších bojů na stovky kilometrů dlouhé frontě.

Kupjansk, který leží na řece Oskol zhruba 40 kilometrů od hranic s Ruskem, je důležitým železničním uzlem. Ruská armáda ho dobyla krátce po začátku invaze loni v únoru a využívala ho na své zásobovací trase pro jednotky na východě Ukrajiny. Ukrajinské síly nad ním obnovily kontrolu loni v září a frontová linie se nyní nachází jen několik kilometrů východně od města.

Ukrajinci museli změnit taktiku. Brzdí je minová pole

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám