Hlavní obsah

V pražském Domě dobra mají sto běženců

Solidarita, kterou lidé vyjadřují Ukrajině, nemusí být jen ta symbolická, materiální nebo finanční. Mnoho lidí se zapojilo do dobrovolnictví. Pomáhají s tlumočením, přebíráním materiálu od dárců nebo s hlídáním dětí. Jako například v Domě dobra v pražském Karlíně, který už dva dny po začátku ruské invaze dokázala zřídit malířka a dekoratérka původem z Ukrajiny Olena Ivančenko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, na snímku z 11. března 2022 na silničním hraničním přechodu Hrebenne.

Článek

Olena si na sociálních sítích všimla velké poptávky mladých lidí, kteří chtěli pomáhat. Pomoc byla ale neorganizovaná.

„Dům dobra začal fungovat v sobotu 26. února. Oslovila jsem pár známých a kamarádů a ti to pak poslali dál a dál. Už večer jsem měla skupinu třiceti dobrovolníků, většinou studentů. Ještě tu noc jsme společně vyslali na Ukrajinu dodávku s humanitární pomocí,“ popsala začátky Právu Olena.

Sídlo našel Dům dobra díky majiteli domu, pro kterého Olena dělala v minulosti jednu malbu. „Zjistila jsem, že začíná dům rekonstruovat a bude nabízet ubytování uprchlíkům. Rovnou jsem mu napsala a požádala ho, jestli bychom si mohli náš štáb přesunout sem. Souhlasil, a tak začala naše spolupráce,“ vysvětlila Olena.

Praze chybí kapacity, běžence chce stěhovat do tělocvičen

Domácí

Nenechte nás v tom, prosí přeplněná Varšava svět

Zahraniční

Díky tomu Dům dobra nabízí i ubytování. Momentálně tam je 103 lidí, především matky s dětmi. K dispozici mají kuchyňku se společenskou místností, dětský koutek a hernu. O pomoc mohou požádat i dobrovolníky na místě. Spolupráci s nimi si Olena nemůže vynachválit.

„Mám tu hromadu chytrých kluků a slečen, kterým dám nějaké zadání nebo úkol a oni vymyslí řešení. Dobrovolníků máme opravdu hodně. Někteří z nich dělají třeba i z domova. Jsme v kontaktu i s jinými organizacemi, rádi pomůžeme,“ popsala Olena.

Nešlo by to bez dárců, kteří posílají Domu dobra finanční dary. Řadí se mezi ně nadace, firmy i fyzické osoby. Lidé mohou přispět jakoukoliv částkou na transparentní účet 5647927010/5500. Odkaz na něj najdou také na webu dumdobra.cz.

Rodina na Krymu

Jednou z dobrovolnic je i studentka Vali, která má rodinu na Krymu. „Nejdřív jsem tu pomáhala s uklízením a pak jsem se dostala do práce v kanceláři. Momentálně tu zodpovídám za všechny sklady. Když někdo přijde z Ukrajiny a potřebuje třeba kartáček, tak vím, kde mu ho sehnat. Nebo vím, jaké oblečení jim můžu poskytnout,“ řekla Právu Vali.

Často přijde do kontaktu s běženci, času na povídání s nimi ale moc není. „Uprchlíci, kteří tu bydlí, jsou hlavně vděční za naši pomoc. Když k nám přijdou lidé, kteří udělají nějakou aktivitu pro děti, je vidět, jak jsou jejich rodiče dojatí. Mnoho z nich vůbec nečekalo, že by se jim mohlo dostat takového přijetí,“ dodala studentka.

FOTO: Uprchlíci míří i na západ Čech. Provizorní centrum je v bývalém Prioru

Domácí

Válka na Ukrajině se dotýká jí i její rodiny. Ta zůstala na Krymu, kde mají práci a mají kde bydlet. Pokud se ale situace ještě zhorší, zváží prý cestu do Česka.

Vali se teď tak za nimi nedostane. „Táta chtěl, abych za nimi přijela, protože už to tam nezvládají, ale to teď není možné. Nemám ruský pas, takže přes Rusko se nedostanu, přes Ukrajinu už vůbec ne. Navíc na to zatím nemám ani peníze a od rodiny nemůžu dostat nic, protože mám ruskou kartu a ta teď nefunguje,“ popsala Vali.

„Pracovala jsem na hodně místech a bylo to fakt náročné. Teď tu pracuji zadarmo a je super, že dělám něco, co má smysl,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám