Hlavní obsah

Nenechte nás v tom, prosí přeplněná Varšava svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava a Krakov už nepřijímají další uprchlíky, napsala v pátek večer ukrajinská tisková agentura Unian s odvoláním na pohraniční stráž Ukrajiny. Od začátku invaze na Ukrajinu překročilo polské hranice 1,5 milionu uprchlíků a více než 200 z nich dorazilo do Varšavy, přes 100 tisíc jich je v Krakově. Obě města už nemají kapacity se o běžence postarat.

BEZ KOMENTÁŘE: Varšavské sportovní centrum Torwar se proměnilo v ubytovnu pro ukrajinské uprchlíkyVideo: AP

 
Článek

„Situace se dramaticky vyhrocuje, jako by ve městě přibyla čtvrtina obyvatel, ale bez materiální podpory,“ řekl primátor Varšavy Rafal Trzaskowski. Zároveň požádal EU a OSN, aby městu urychleně pomohly.

„Potýkáme se s největší migrační krizí od konce druhé světové války, kterou bez pomoci a systémového řešení nezvládneme. Žádný stát by to nedokázal. Naléhavě potřebujeme zřídit město pro uprchlíky, kteří už teď tvoří desetinu obyvatel,“ řekl Trzaskowski.

Proud uprchlíků na ukrajinské hranici: Téměř žádní muži

Zahraniční

Léky dobrovolníci kupují často za své

Dodal, že sportovní hala v Torwaru a dvě haly Expo přeměněné na hromadné ubytovny nestačí a nově příchozí by měli být urychleně převezeni do jiných částí země a do zahraničí.

Potýkáme se s největší migrační krizí od konce druhé světové války
Rafal Trzaskowski, primátor Varšavy

„Mazovský vojvoda Konstanty Radziwil, pod kterého spadá krizové centrum v hale Torwar, poskytuje médiím jeden rozhovor za druhým. Tvrdí, že má všechno pod kontrolou, ale má tady jediného podřízeného. My dobrovolníci mezitím už přes týden spíme dvě hodiny denně a jsme na pokraji fyzických i psychických sil,“ postěžovala si televizi TVN 24 Joanna Niewczasová, koordinátorka dobrovolníků.

Zdražování paliv trápí i Německo, Polsko a Slovensko

Válka na Ukrajině

„Nemáme dost peněz. Když lékař předepíše nemocnému uprchlíkovi lék, dobrovolník ho zaplatí z vlastní kapsy, ale většinou jde o skromné studenty. Problémy jsou také s financováním potravin. Vše si organizujeme sami, podporují nás hlavně obyčejní lidé a restaurace,“ řekla Niewczasová.

Upozornila, že veřejnost by nepochybně přispěla i víc, kdyby jí mohli vystavit doklad o darování. „Nejsme organizace s razítkem, ale obyčejní lidé, kteří chtějí pomoci. Jsme na to úplně sami, je to taková partyzánština. Ze strany vojvodského úřadu, tedy státu, se setkáváme s blokádou, a ne s podporou,“ stěžovala si.

Praze došlo ubytování, první uprchlíci přenocují v tělocvičně

Domácí

„Nelžeme si do kapsy, pomoc v metropoli se opírá výhradně o dobrovolníky a samosprávu, a ti humanitární katastrofě nezabrání, ta už tu přece je. Jen na hlavním nadjezdu trčí tisíce lidí, kteří tam spí s malými dětmi na zemi, a v podstatě jim chybí všechno. Především však jakýkoli plán a rozhodnutí ze strany státu, co bude dál,“ postěžovala v TVN24 aktivistka Marta Lampartová.

Podle tiskové agentury Unian polské úřady doufají, že sami uprchlíci požádají o přemístění do jiných míst, až se pro ně život v přeplněných městech stane nesnesitelný.

Reklama

Výběr článků

Načítám