Hlavní obsah

Útok na Kerčský most je vyhlášení války bez pravidel, zuří ruští poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Explozi nákladního auta na Kerčském mostě označují poslanci Státní dumy za terorismus, na který by Rusko mělo tvrdě reagovat. Poslanec Oleg Morozov z vládní strany Jednotné Rusko dokonce uvedl, že se jedná o vyhlášení války bez pravidel. Zatím přitom není známo, kdo za útokem stojí.

Foto: Reuters

Kerčský most se ocitl v plamenech.

Článek

„Je proti nám vedena neskrývaná teroristická válka. Dlouho avizovaný teroristický útok na Kerčský most už není jen výzvou, je to vyhlášení války bez pravidel,“ citovala agentura RIA Novosti Morozova. „Pokud adekvátně neodpovíme, budou podobné útoky přibývat,“ doplnil.

Předseda výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Leonid Sluckij řekl, že odpověď Ruska by měla být tvrdá. „Pokud se potvrdí ukrajinská stopa, následky budou nevyhnutelné,“ napsal na Telegramu a dodal, že nemá pochyby o tom, že za výbuchem stojí Kyjev.

Provoz na Kerčském mostě byl částečně obnoven

Zahraniční

„Tohle není jen stav nouze. Mohl by to být akt státního terorismu,“ dodal Sluckij.

Ruský zpravodajský server Gazeta zveřejnil krátkou zprávu, kterou nahrál majitel kamionu, jenž v sobotu brzy ráno podle Ruska explodoval na Kerčském mostě. Ve zprávě uvedl, že s výbuchem neměl nic společného. „Auto je sice registrované na mě, ale provoz má na starosti bratranec mého otce,“ tvrdí.

Na Kerčském mostě v sobotu brzy ráno explodovala nálož v nákladním autě, tvrdí Rusko. Tři lidé zemřeli a most byl významně poškozen. Kdo je za útokem, není jasné. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zřízení komise, jež má incident vyšetřit. Server ABC News uvedl, že komise už dokonce zná jméno řidiče kamionu.

Zatýkání v Moskvě

„Krym, most, začátek,“ napsal na sociální síti poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak s tím, že vše nelegální musí být zničeno a vše ukradené vráceno Ukrajině.

Ukrajinské zpravodajské služby informovaly o tom, že v Moskvě začalo v sobotu odpoledne hromadné zatýkání, údajně by se mělo jednat o vysoce postavené členy ruské armády. Ve městě začaly operovat elitní jednotky ruské gardy a zastavena byla doprava v centru.

„Ví se o množství zatčení, zadržení a o blokování vojska. Všechny vojenské jednotky na obvodu Moskvy jsou ve vysoké pohotovosti,“ tvrdí rozvědka.

Výbuch na Kerčském mostě byl zřejmě důvodem, proč prezident Vladimir Putin vyměnil dnes velitele ruských sil na Ukrajině, kterým se stal Sergej Surovikin.

Reklama

Výběr článků

Načítám