Hlavní obsah

USA nepošlou na Ukrajinu vojáky. O konflikt s Ruskem nestojíme, ujistil Blinken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy nevyšlou na Ukrajinu své vojáky ani v případě, že by tak učinila Francie nebo některé další evropské země Severoatlantické aliance (NATO). Potvrdil to americký ministr zahraničí Antony Blinken s tím, že by se tak zvýšilo nebezpečí přímého konfliktu s Ruskem, což – jak dodal – není v zájmu USA.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken při úterní návštěvě Francie

Článek

Blinken se takto vyjádřil v rozhovoru pro francouzskou televizní stanici LCI. „Naše politika je jasná. Politika prezidenta (Joea) Bidena je jasná. Na ukrajinské půdě nebudou žádní američtí vojáci,“ zdůraznil.

Podle Blinkena je to něco, co by přiblížilo přímou konfrontaci s Ruskem.

„Tomu se chceme vyhnout. Není to v našem zájmu a není to ani v zájmu spojenců,“ dodal ministr s tím, že Washington je nadále odhodlán udělat pro podporu Ukrajiny maximum, a to nejen letos, ale i v příštích letech.

Blinken dále vyjádřil přesvědčení, že ani Rusko nechce konflikt eskalovat. „Myslím, že pan (ruský prezident Vladimir) Putin nemá zájem konflikt rozšiřovat, zejména ne na některou ze zemí NATO,“ uvedl dále americký ministr, jenž hovořil plynulou francouzštinou.

V této souvislosti poukázal na článek 5 Severoatlantické smlouvy, na jehož základě smluvní strany považují ozbrojený útok proti jedné z nich za útok proti všem a zavazují se v takovém případě pomoci napadeným členům.

Rusko není vyvrhelem, nezáleží nám na osobnostech, ale na politice, kterou země sleduje

Na dotaz, zda by Washington reagoval, i kdyby třeba na území pobaltských států vstoupila „byť jen jedna noha ruského vojáka“, Blinken odpověděl: „Milimetr nebo centimetr. Pro nás je článek 5 zásadní.“

Příměří? Záleží na Kyjevu

Pokud jde o možné příměří na Ukrajině, které by znamenalo de facto anexi rozsáhlých ukrajinských území Ruskem, Blinken uvedl, že Spojené státy nebudou Kyjev k ničemu tlačit. „Ať už se rozhodnou jakkoliv, podpoříme je,“ řekl.

Dodal ale, že USA a jejich spojenci musí pokračovat v poskytování pomoci Ukrajině, aby měla na výběr.

Na dotaz, zda je myslitelné, aby si jednoho dne potřásli rukou Biden a Putin, americký ministr odpověděl, že Washingtonu nikdy nešlo o nějaké vylučování Ruska nebo Putina a že záleží na konkrétní politice Moskvy.

„Rusko není vyvrhelem a nám nezáleží ani tak na jednotlivých osobnostech, ale na politice, kterou země sleduje,“ řekl Blinken.

Vyjádřil naději, že „spíše dříve než později“ přijde den, kdy vztahy mezi USA a Ruskem budou zcela odlišné od těch současných. „Bohužel teď tomu tak není, a to kvůli politice pana Putina,“ dodal Blinken.

Do války s Ukrajinou se hrnou tisíce Rusů. Chtějí se mstít za Krasnogorsk, vysvětluje to ministerstvo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám