Hlavní obsah

Do války s Ukrajinou se hrnou tisíce Rusů. Chtějí se mstít za Krasnogorsk, vysvětluje to ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv Rusko oficiálně mobilizaci vojáků do války na Ukrajině neprovádí, o to aktivněji probíhá nábor na frontu na základě kontraktu s armádou. Jen od začátku letošního roku se nechalo najmout do ozbrojených sil přes sto tisíc Rusů.

Foto: Profimedia.cz

Billboard lákající ruské muže do armády, Petrohrad, březen 2023

Článek

„Od počátku letošního roku do ozbrojených sil Ruské federace nastoupilo na základě kontraktu již přes sto tisíc lidí,“ oznámilo ruské ministerstvo obrany. To také tvrdí, že „se zájem ještě zvýšil“ po teroristickém útoku na koncertní sál Crocus City Hall v Krasnogorsku u Moskvy.

Denně se do náborových středisek v Moskvě a ruských regionech hlásí podle úřadů asi 1700 lidí. „Během pohovorů většina přítomných za poslední týden uváděla jako hlavní motivaci snahu pomstít mrtvé během tragédie 22. března v Moskevské oblasti,“ cituje Kommersant z tvrzení ruského ministerstva obrany.

K teroru se sice opakovaně přihlásil Islámský stát a všichni obvinění z útoku jsou středoasijského původu, Kreml a další ruští představitelé ale oficiálně spojují s teroristickým činem Ukrajinu, která naopak deklarovala, že s ním nemá nic společného. Od útoku na Crocus City Hall se do války na Ukrajině podle úřadů přihlásilo 16 tisíc lidí, upřesnil ruský list.

Foto: https://t.me/mod_russia/37290

Moskevské náborové středisko ruského ministerstva obrany pro kontraktéry, repro Telegram Minoborony Rossiji

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ještě před terorem v Krasnogorsku oznámil záměr zřídit do konce roku v rámci ruských ozbrojených sil dvě další vševojskové armády a třicet jednotek, z toho 14 divizí a 16 brigád.

Kromě toho země pravidelně dvakrát ročně nabírá do armády brance, během letošního jarního odvodu ozbrojené síly povolaly 150 tisíc mladých mužů. Podle tvrzení ministerstva obrany by neměli sloužit na Ukrajině.

S nedostatkem vojáků se aktuálně potýká Ukrajina. Prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal po dlouhých měsících zákon snižující věkovou hranici pro mobilizaci do války s Ruskem z 27 na 25 let. Ukrajinské armádní velení loni požadovalo mobilizaci dalších asi půl milionu vojáků, v březnu ale vrchní velitel Oleksandr Syrskyj oznámil, že tak vysoké počty potřeba nebudou.

Putin podepsal dekret o jarních odvodech, do armády nastoupí 150 tisíc lidí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám