Hlavní obsah

Zelenského plán: Dostat se na dostřel Krymu a pak začít jednat o příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel americké zpravodajské služby CIA William Burns se v červnu v Kyjevě diskrétně sešel s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten mu nastínil ukrajinský plán dostat do konce roku dělostřelectvo na dostřel Krymu. Teprve pak chce Kyjev s Rusy začít jednat o příměří. Se zprávou přišel deník The Washington Post. Cestu Burnse do Kyjeva následně potvrdila další americká média.

Foto: Prezidentská kancelář Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ukrajinští činitelé dali Burnsovi najevo, že počítají s tím, že se jim do podzimu podaří osvobodit podstatné části území okupovaného Ruskem, proniknout dále na východ Ukrajiny, přesunout dělostřelectvo do blízkosti okupovaného Krymu a pak zahájit vyjednávání s Moskvou,“ napsal Washington Post.

Foto: Pool, Reuters

Šéf CIA William Burns

Citovaný deník si nicméně pokládá otázku, jestli je takhle smělý plán reálný vzhledem k dosavadnímu vývoji konfliktu a průběhu dlouho očekávané protiofenzivy. Ta byla původně avizována jako jarní, už je léto a Ukrajinci se pohnuli řádově o několik vesnic.

Západ, který Ukrajinu masivně podporuje, upozorňuje, že postup je pomalý. Ukrajinští představitelé zase ztrácí nervy při neustálém opakování, že nejde o předplacenou válečnou show, nýbrž o krvavý válečných konflikt, v němž umírají lidé. Upozorňují také, že bez pořádné podpory letectva se postup realizuje jen těžko.

Je to jako útočit s luky a šípy, dejte nám F-16. Zalužného rozčílila kritika Západu

Evropa

Americká podpora trvá

Šéf CIA nicméně Zelenského a představitele jeho bezpečnostních složek ujistil, že americká podpora trvá a pokračovat bude i poskytování zpravodajských informací Spojenými státy.

Burnsova cesta na Ukrajinu se odehrála těsně před krátkou vzpourou soukromé Wagnerovy vojenské společnosti proti ruskému armádnímu velení. Šéf CIA po ukončení rebelie mluvil se svým ruským protějškem, šéfem rozvědky SVR Sergejem Naryškinem, aby ho ujistil o tom, že Spojené státy se vzpourou neměly nic společného. To veřejně zdůraznil i americký prezident Joe Biden.

Ukrajinskou protiofenzivu brzdí ruská převaha ve vzduchu, píše WSJ

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám