Hlavní obsah

Ukrajinskou protiofenzivu brzdí ruská převaha ve vzduchu, píše WSJ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probíhající ukrajinskou protiofenzivu brzdí především ruská nadvláda ve vzduchu, ale i dobře připravené obranné konstrukce a minová pole. Píše to americký deník The Wall Street Journal na svém webu, kde se zamýšlí nad tím, proč plnění ambiciózních plánů zatím zůstává výrazně za očekáváním.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský vrtulník Mil Mi-171

Článek

Minulý týden Ukrajina ohlásila osvobození několika vsí na pomezí Záporožské a Doněcké oblasti na jihovýchodě země, v minulých dnech ale zprávy o dalších územních ziscích nepřicházely. Až v neděli ruská okupační správa a ruští internetoví komentátoři informovali o dobytí vesnice Pjatychatky v Záporožské oblasti ukrajinskými silami.

K zasahování ukrajinských pozemních cílů používají ruské síly úspěšně rakety s dlouhým doletem odpalované z bitevních vrtulníků, podotýká americký deník s odvoláním na páteční analýzu britského ministerstva obrany. To si povšimlo, že Rusko posílilo počty bitevních vrtulníků například v okupovaném Berďansku, který leží asi 100 kilometrů od frontové linie na jihu Ukrajiny, a získalo dočasnou převahu ve vzduchu na jižní Ukrajině.

Rusko kromě toho pokračuje s útoky bezpilotními letouny a raketami na ukrajinská města, čímž vyčerpává ukrajinské zásoby drahé protiletecké munice a nutí ukrajinské síly k rozmisťování systémů protivzdušné obrany na místech daleko od fronty.

Nebudeme Ukrajině vstup do NATO usnadňovat. Musí splnit všechny podmínky, řekl Biden

Zahraniční

Ukrajinští představitelé však při komentování postupu bojů neztrácejí pozitivní tón. „Ukrajina přebírá iniciativu. Rusko je v defenzivě,“ cituje WSJ sobotní prohlášení náměstka ukrajinského ministra obrany Volodymyra Havrylova.

Ve čtvrtek ukrajinský brigádní generál Oleksij Hromov podle agentury Reuters oznámil osvobození sedmi obcí na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti a znovudobytí 100 kilometrů čtverečních ukrajinského území. Náměstkyně ministerstva obrany Hanna Maljarová rovněž upozorňuje na postup ukrajinských sil na křídlech podél Bachmutu, jehož dobytí minulý měsíc oznámilo po mnoha měsících bojů Rusko.

Sebevědomě se ovšem vyjadřují také ruští představitelé. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden mluvil o tom, že ukrajinská armáda nemá šanci. Jeho ministr zahraničí zase tvrdil, že se musí Kyjev smířit se ztrátou Ruskem anektovaným oblastí. Čím později to prý udělá, tím horší podmínky příměří vyjedná.

Ukrajinská armáda útočí na třech úsecích fronty, s částečnými úspěchy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám