Hlavní obsah

Ukrajinská ofenziva vázne. Zde jsou hlavní důvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská protiofenziva, která začala počátkem června, zatím nepřinesla průlom. Ukrajincům se podařilo prolomit frontu jen na několika místech, ale nedostali se ani za první hlavní obrannou linii, zmiňuje v analýze editor zahraniční rubriky listu The Guardinan Julian Borger. Podle něj by se však ještě neměla odepisovat, i když se čas krátí a Ukrajinci už museli nasadit u Orichivu zálohy.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci připravují vícenásobný raketomet Grad k odpalování raket na ruské pozice v přední linii poblíž Bachmutu

Článek

Naděje na rychlý průlom fronty, kdy budou Rusové rychle prchat, záhy padla. Podobný scénář byl však podle něj pouhým přáním, které se stalo otcem myšlenky. Okupanti drží své pozice a odrážejí po sedm týdnů útok za útokem a mnohdy se jim daří ztracená území dobývat zpět, uvedl v článku.

„Ve všech třech směrech útoku Ukrajinci stále bojují v ruské předsunuté obraně. Nedosáhli ani hlavní linie opevnění,“ uvedl Borger. Ve směru na Staromajorske postoupili od začátku ofenzivy o osm kilometrů, i když jiné zdroje uvádějí 12 až patnáct. Podobné je to ve směru od Orichivu na Robotyne. Tam byly už minulý týden nasazeny jednotky z 9. armádního sboru, s nimiž se počítalo až pro druhou fázi útoku po průlomu. To vedlo k mylnému závěru, že začala hlavní fáze ofenzivy.

Postup brzdí miny

Na vině pomalého postupu jsou podle něj už tolikrát zmiňovaná minová pole. „Nemůžete přecenit roli, jakou hrají ruská minová pole,“ citoval list amerického plukovníka ve výslužbě Matta Dimmicka, který byl ředitelem ruské sekce národní bezpečnostní rady. „Miny někdy leží na každém metru nebo dvou, a to vyžaduje, aby se Ukrajinci zastavili, poslali dopředu vojáky, kteří vytvoří průchody v minových polích,“ uvedl. To nutně zpomaluje postup. Ukrajinci sice mají vozidla určená k odminování, ale je jich málo a Rusové se zaměřují na jejich likvidaci. Navíc už vytvořené průchody opět zaminovávají na dálku pomocí děl nebo dronů.

Na Kyjev v noci zaútočilo 15 ruských dronů

Válka na Ukrajině

Dalším důvodem pomalého postupu je podle Borgera přecenění role tanků. Ty zastavila minová pole a snadno se stávaly obětí protitankových střel vypalovaných ze zákopů a hlavně z bitevních vrtulníků, které mají rakety s dostřelem až 15 km. Nebyla splněna klíčová podmínka pro nasazení tanků podle západní doktríny – vzdušná převaha v místě útoku, která by zabránila ruským Kamovům Ka-52 ukrajinské tanky ostřelovat.

Výcvik nezajistil výkony na úrovni NATO, chybí koordinace jednotek

Ukázalo se také, že nově vytvořené a západními zbraněmi vybavené brigády nepodávají očekávané výkony jako zkušenější, byť méně dobře vyzbrojené jednotky, jako je 3. útočná brigáda, která úspěšně postupuje jižně od Bachmutu u Kliščijivky.

Podle něj hlavním případem, kdy se přání stalo otcem myšlenky, byla představa, že ukrajinské jednotky cvičené několik měsíců v zemích NATO a vyzbrojené aliančními zbraněmi, budou schopny bojovat stejně jako jednotky NATO. Očekávaly se od nich podobné výkony, byť nebyly splněny dvě základní premisy pro úspěšný útok podle alianční doktríny – kromě naprosté vzdušné převahy chybí i výrazná převaha v dělostřelectvu. Tu má Ukrajina slabší a vyrovnat rozdíl v počtu hlavní by mohla kazetová munice.

Hlavně však jsou všechny nasazené složky v NATO při útoku dobře koordinovány. „Nově vycvičení důstojníci sice byli schopni na úrovni jednotky uplatňovat, co se naučili na Západě, ale nedokázali to už uplatnit v širším měřítku na úrovni větších jednotek,“ píše se v analýze.

„Myslím, že je fér být skeptický ohledně toho, jak s krátkým výcvikem vytvořit kohezní jednotky, které mohu dobře bojovat hned na začátku nasazení proti tak dobře připravené obraně,“ řekl expert Michael Kofman, který se věnuje Rusku v Carnegieho nadaci pro mezinárodní mír.

Rusko udeřilo na přístav Izmajil. Světové ceny pšenice vyskočily

Válka na Ukrajině

Ofenziva může uspět

Borger by přesto ještě ofenzivu neodepisoval. Zmiňuje, že i mnohé v minulosti nakonec úspěšné ofenzivy načas uvázly: „Při invazi do Normandie, jakmile spojenci dosáhli konce pláží, prošli si šesti až osmi týdny, když se pokoušeli pomalu propracovávat německou obranou v křovinaté oblasti a postoupili dopředu jen o 19 mil,“ připomněl Dimmick.

V obtížné situaci jsou i Rusové, byť ti kvůli nasazení dalších jednotek tvořených trestanci nemusejí brát takový ohled na ztráty jako Ukrajinci. Útoky americkými raketami z raketometů HIMARS nebo francouzsko-britskými střelami s plochou dráhou letu Storm Shadow vyvolávají chaos v ruském týlu a ztěžují zásobování municí, neboť ničí ruské sklady i zásobovací trasy.

„Rusové jsou docela přilepení. Pořád bojují proti třem směrům útoku a nic nenasvědčuje tomu, že jsou schopni výrazně posílit ve směru kterékoli z těchto os,“ uvedl západní zpravodajský důstojník, který si nepřál být jmenován. Ruské úspěchy nejsou tak velké, naprostou většinu západních obrněných vozidel a tanků, které se podařilo Rusům zasáhnout, se podařilo odtáhnout. Tanky Leopard se opravují v polských dílnách.

„Není tu žádný důvod, proč by Ukrajinci nemohli prolomit hlavní ruskou obrannou linii. Nebude to snadné, ale zatím to neskončilo,“ dodal zpravodajec.

Ruská armáda buduje nové velké útvary. Má jít o záložní sílu na Ukrajině, míní Britové

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám