Hlavní obsah

Ruská armáda buduje nové velké útvary. Má jít o záložní sílu na Ukrajině, míní Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko během posledních dvou měsíců pravděpodobně začalo formovat nové velké vojenské útvary, patří k nim také 25. vševojsková armáda. S odvoláním na tajné služby o tom informovalo britské ministerstvo obrany s tím, že jde o výjimečný krok.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják speciálních sil na Ukrajině

Článek

„Rusko pravděpodobně rozmístí jakoukoli novou formaci jako záložní síly na Ukrajině,“ dodává nyní Londýn s tím, že bez velké nové vlny povinné mobilizace je nepravděpodobné, že by Moskva našla dostatek nových vojáků, aby zajistila dostatečný počet lidí, byť jen pro jedinou novou vševojskovkou armádu.

Od začátku invaze na Ukrajinu přitom Rusko především mobilizovanými záložníky doplňovalo stávající formace.

„Výjimkou byl 3. armádní sbor vytvořený v létě 2022, který si obecně vedl špatně,“ napsalo britské ministerstvo obrany. Tato formace byla nasazena například loni na podzim v Charkovské oblasti, kde tehdy ukrajinská protiofenziva slavila úspěchy.

„Na papíře je to mocná síla s několika brigádami zahrnujícími 10 tisíc vojáků v tuctu nebo více praporech vybavených stovkami tanků T-80 a T-90 a dalšími vozidly. Ale je to prázdná formace, osazená starými, neschopnými dobrovolníky včetně drogově závislých a závislých na alkoholu. Když předvoj třetí vševojskové armády přispěchal do Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny v zoufalé snaze zablokovat ukrajinskou protiofenzivu, sbor se prostě… rozplynul,“ komentoval tehdejší nasazení formace magazín Forbes.

Rusové spalují své mrtvé vojáky bez identifikace. Nechtějí platit rodinám, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám