Hlavní obsah

Ukrajinci oznámili další zatlačení ruských sil o desítky kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ozbrojené síly osvobodily od ruské okupace od začátku října přes 400 kilometrů čtverečních území Chersonské oblasti. Oznámila to mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalalija Humenjuková. Generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu uvedl, že v Charkovské oblasti Ukrajinci během dvou týdnů postoupili až o 55 kilometrů.

Foto: Reuters

Ukrajinská armáda hlásí, že úspěšně pokračuje v protiofenzivě.

Článek

„Směry neuvádíme, ale od okupantů bylo osvobozeno přes 400 kilometrů čtverečních Chersonské oblasti. A postupujeme dále,“ uvedla Humenjuková, přičemž podle serveru Ukrajinska pravda se vyjádřila k postupu ukrajinských sil na jihu země od začátku října.

V některých směrech se podle mluvčí frontová linie posunula až o 20 kilometrů. Humenjuková dodala, že celkově je situace nadále obtížná a vyvíjí se velmi dynamicky.

Hromov pak podle agentury Reuters řekl, že ukrajinské ozbrojené síly od 21. září dobyly zpět 93 obcí a osvobodily přes 2400 kilometrů čtverečních území od ruské okupace v Charkovské oblasti na severovýchodě země.

Ruské jednotky se podle něj snaží zpomalit ukrajinský postup z nedávno osvobozeného Kupjansku ve směru na Svatove.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně ověřit.

Ukrajinské síly postupují na severovýchodě a jihu země v rámci protiofenzivy, o níž prezident země Volodymyr Zelenskyj v úterý prohlásil, že v ní dosáhly velkého a rychlého pokroku.

Rusové v obrněnci se s bílou vlajkou vzdali Ukrajincům

Zahraniční

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze uvedl, že ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti ani po měsíci úspěšných operací nekulminovala a postupuje nyní do západní části Luhanské oblasti.

Ukrajinska pravda zároveň napsala, že ruské letectvo ve čtvrtek podniklo raketový útok na Ukrajinu z běloruského území, což se podle představitelů ukrajinské armády stalo poprvé od konce srpna.

Ruské letouny podle nich vyslaly rakety na Chmelnyckou oblast. Podle ruské služby stanice BBC si údery nevyžádaly žádné oběti.

Ironie. Největším dodavatelem těžkých zbraní pro Ukrajinu je Rusko

Zahraniční
Foto: Mapy.cz

Chersonská oblast

Reklama

Výběr článků

Načítám