Hlavní obsah

Rusové v obrněnci se s bílou vlajkou vzdali Ukrajincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské síly v chersonské oblasti stále postupují a řada Rusů se raději vzdává. To platí zejména u čerstvých odvedenců. Ukrajinská strana ve středu zveřejnila video, na kterém ruská jednotka přijíždí v obrněnci BMP-2 s bílou vlajkou. Vzdání se bylo dohodnuto předem na speciální lince, kterou ukrajinské úřady pro tyto případy zřídily.

Rusové v obrněnci se vzdali ukrajinské armáděVideo: Twitter @TpyxaNews

 
Článek

Není jasné, kde přesně dobrovolné vzdání se a předání nepoškozeného obrněného vozidla proběhlo. Přestože akce byla s ruskými vojáky předem domluvena, ti ukrajinští neponechali nic náhodě a zajistili zajatce se vší pečlivostí.

Ukrajinská vojenská rozvědka provozuje linku s názvem „Chci žít“, na kterou mohou ruští vojáci zavolat a domluvit si, že se bez boje vzdají. Podle jejích informací, které nelze nijak nezávisle ověřit, už na tuto linku zavolalo více než 2000 ruských vojáků.

Andrij Jusov, mluvčí vojenské rozvědky, uvedl, že hovory přicházejí jak od vojáků na území Ukrajiny, tak od nedávno odvedených mužů na území Ruska, ale i od Rusů, kteří povolávací rozkaz ještě nedostali, ale bojí se, že odvedeni budou.

„Rychle a silně.“ Ukrajinci získali na jihu země 1000 kilometrů čtverečních za pět dnů

Zahraniční

Právě po ruské mobilizaci, kdy se ukazuje, že řada odvedenců zamíří na frontu bez patřičného vybavení a výcviku, se počet hovorů na linku údajně prudce zvýšil.

Kromě ukrajinského slibu, že zajetí proběhne klasicky podle Ženevských konvencí, slibují Ukrajinci Rusům i odměnu v případě, že odevzdají funkční bojovou techniku. To je zřejmě i případ Rusů, kteří se objevili na nahrávce.

Reklama

Výběr článků

Načítám