Hlavní obsah

Ukrajinci mohou osvobodit Cherson, řekl americký ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina má šanci ovládnout Cherson a vypudit z něj ruské okupanty, řekl ve čtvrtek při jednání se svým jihokorejským protějškem americký ministr obrany Lloyd Austin. Uvedl to poté, co tajemník Rusy dosazené správy okupované Chersonské oblasti Kirill Stremousov sdělil v ruské televizi, že se většina ruských jednotek stahuje na východní břeh řeky Dněpr.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinci pálí ze samohybné houfnice v Mykolajivské oblasti.

Článek

„Ohledně tématu, zda Ukrajinci mohou, nebo nemohou ovládnout zbylé území na západním břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti, vážně věřím, že mají schopnosti to udělat. Nejdůležitější je, že sami Ukrajinci věří, že mají schopnosti to udělat,“ uvedl Austin na dotaz ohledně vývoje bojů na jihu Ukrajiny.

„Viděli jsme je, jak se velmi metodicky, ale efektivně snaží získat zpět své území. Myslím, že je uvidíme pokračovat v tlaku, dokud nezajistí území na západním břehu řeky,“ dodal a zopakoval, že podle něj na osvobození města Ukrajinci mají schopnosti.

Ruská velitelství se přesunula

Nejmenovaný západní představitel řekl agentuře Reuters pod podmínkou anonymity, že někteří ruští vojenští velitelé už byli dislokováni na východní břeh řeky: „Mohli bychom vyhodnotit, že v Chersonské oblasti byla většina velitelství stažena přes řeku na východ a zanechala dost demoralizované vojáky, v některých případech i bez velitelů, aby na druhém břehu čelili Ukrajincům.“

Ukrajina od začátku léta útočí na mosty přes řeku Dněpr, přes které vedou cesty do Chersonu. Dva zcela vyřadila z provozu, Rusové mohou používat pouze cestu po hrázi přehrady u Nové Kachovky, což jim komplikuje zásobování svých jednotek na západním břehu řeky. I vybudované pontonové mosty jsou terči ukrajinské palby.

Ponižující ztráta pro Rusy. Stahují se z Chersonu

Válka na Ukrajině

Mluvčí ukrajinského velitelství Jih Natalja Humeňuková se ale obává, že by oznámené stahování mohlo být pastí.

Stahování části ruských jednotek severně od Chersonu potvrdil i washingtonský Institut pro studium války s tím, že ale není jasné, zda budou Rusové město bránit, nebo ne. Informace Západu o stažení velitelství nemusí znamenat, že nedojde na boj. Ruské jednotky, které budou ve městě vzdorovat, mohou ruští dělostřelci podporovat z druhého břehu řeky.

Boje na jihu

Ukrajinské velitelství Jih v pátek uvedlo, že v oblasti probíhají dělostřelecké boje. Podle něj ukrajinští vojáci podnikli 167 úderů na ruské pozice, na jejich základny, logistické objekty a dopravní cesty. Čtyřikrát také v oblasti zaútočilo ukrajinské letectvo, které cílilo na ruské systémy protivzdušné obrany a bojovou techniku.

Velitelství také varovalo před ruskými drony: „Nepřítel používá poměrně aktivně bezpilotní průzkumné prostředky, aby upřesnil naše pozice a korigoval na ně dělostřeleckou palbu.“

Asi je to past. Ukrajincům se zdá ruské stahování z Chersonu podezřelé

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám