Hlavní obsah

Asi je to past. Ukrajincům se zdá ruské stahování z Chersonu podezřelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci mírní zprávy o údajném stažení Rusů z Chersonu. Podle Kyjeva by mohly být zvěsti o tom, že ruská armáda klíčové město opouští bez boje, pastí. S ostražitostí nahlíží na snímky, videa a zprávy o ruské evakuaci především ukrajinská armáda.

Foto: Mapy.cz

Cherson a Kachovská přehrada

Článek

„Může jít o provokaci s cílem vytvořit dojem, že vesnice zůstaly opuštěné. Že už je bezpečné do nich vstupovat. Vzhledem k tomu, že se na pouliční bitvy připravují již delší dobu, tak ve způsobu, jakým přesunují své jednotky, vidíme taktiku. Neměli bychom s radostí spěchat. Je nutné pochopit, že hybridní válka zahrnuje i takovéto cílené úniky informací,“ varovala podle Rádia Svoboda mluvčí Operačního velitelství jih ukrajinské armády Natalja Humeňuková.

Informace o tom, že se Rusové stahují z centra Chersonu a přesunou se na levý břeh Dněpru, vypustil do éteru Ruskem dosazený správce Chersonské oblasti Kiril Stremousov. „Pravděpodobně přesuneme naše jednotky na levý břeh Dněpru. Ti, kteří se dosud nestihli z Chersonu evakuovat, by tak měli neprodleně učinit,“ řekl v ruské televizi.

Ponižující ztráta pro Rusy. Stahují se z Chersonu

Válka na Ukrajině

Na sociálních sítích se navíc začaly objevovat záběry prchajících civilistů, odjíždějících autobusů i vojenské techniky. Z hlavní administrativní budovy města zmizela ruská vlajka, ačkoli na jiných budovách stále vlaje.

Vojáci převlečeni za civilisty

Mluvčí Operačního velitelství jih ukrajinské armády sice připustila, že se zdá, že se Rusové skutečně stahují, ukrajinské síly nicméně zůstávají ve střehu.

„Pokračujeme v boji. Navzdory tomu, že se nás nepřítel snaží přesvědčit, že opouští obydlené oblasti a vytváří efekt totální evakuace, sledujeme, vidíme a uvědomujeme si, že to mohou být určité triky, vojenské manévry, abychom si vytvořili nějak postavenou obranu. Ale vidíme, že v Chersonu jsou jednotky převlečené za civilisty. Nadále se usazují nejen v krajském centru, ale i v dalších obcích a domovech lidí, kteří odjeli,“ uvedla.

Případná ztráta Chersonu by byla pro ruský režim značně ponižující. Je to jediné velké město na západ od Dněpru a mimo oblast Donbasu, jež Rusové během své agrese proti Ukrajině dokázali obsadit. Zároveň je to hlavní město Chersonské oblasti, jedné ze čtyř ukrajinských oblastí, které se Rusko pokusilo anektovat a považuje je za součást svého území.

Zároveň by to znamenalo velkou vojenskou komplikaci, protože Cherson je strategicky klíčové místo nejen pro ovládnutí celé jižní části Ukrajiny, ale také pro přístup na okupovaný poloostrov Krym. Z Chersonu vede také kanál zásobující Krym vodou.

Zprávy o Chersonu už nesleduji, zbláznila bych se, říká Leila

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám