Hlavní obsah

Ponižující ztráta pro Rusy. Stahují se z Chersonu

Cherson
Aktualizováno

Ruští vojáci se stahují z centra Chersonu a přesunou se na levý břeh řeky Dněpr, která u města protéká. V pořadu ruského moderátora Vladimira Solovjova to řekl Ruskem dosazený správce Chersonské oblasti Kiril Stremousov. Vyzval lidi, kteří se nestihli z Chersonu evakuovat, aby tak neprodleně učinili.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci u svého vozidla v okupovaném Chersonu

Článek

„Pravděpodobně přesuneme naše jednotky na levý břeh Dněpru. Ti, kteří se dosud nestihli z Chersonu evakuovat, by tak měli neprodleně učinit,“ řekl Stremousov s tím, že situace na frontě se zřejmě změní, ale že je všechno pod kontrolou.

Ukrajinské zdroje odchod vojáků z pravého břehu Dněpru dokumentují například tím, že z hlavní administrativní budovy města zmizela ruská vlajka, ačkoli na jiných budovách stále vlaje.

Na sociálních sítích se také objevilo video Ukrajinců projíždějících v autobusu kolem opuštěných kontrolních stanovišť ruských vojáků.

Někteří analytici ale nevylučují, že evakuace civilistů je přípravou na tvrdé boje. A slova o stažení vojáků tak mohou být léčkou.

Případná ztráta Chersonu by byla pro ruský režim značně ponižující. Je to jediné velké město na západ od Dněpru a mimo oblast Donbasu, jež Rusové během své agrese proti Ukrajině dokázali obsadit. Zároveň je to hlavní město Chersonské oblasti, jedné ze čtyř ukrajinských oblastí, které se Rusko pokusilo anektovat a považuje je za součást svého území.

Zároveň by to znamenalo velkou vojenskou komplikaci, protože Cherson je strategicky klíčové místo nejen pro ovládnutí celé jižní části Ukrajiny, ale také pro přístup na okupovaný poloostrov Krym. Z Chersonu vede také kanál zásobující Krym vodou.

Rusko zahájilo evakuaci obyvatel z Chersonu 18. října. Ve čtvrtek pak začala Moskva s evakuací obyvatel z 15kilometrové zóny na levém břehu Dněpru, kam se teď nejspíš budou ruští vojáci stahovat.

Dosud se spekulovalo, že se Cherson v dalším průběhu války stane místem, kde se svede tvrdá bitva. Na konci října se objevily informace, že se ruští vojáci z města nestahují, a naopak se zakopávají a připravují se na boj. Hovořili o tom například poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč či šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov.

Podle některých informací se Rusko dokonce snaží verbovat do domobrany muže, kteří se z Chersonu odmítají evakuovat. „Cílem je vytvořit iluzi, že je všechno pryč. Současně ale přicházejí do města další jednotky, které se připravují na obranu města,“ řekl Budanov Ukrajinské pravdě.

Rusové připravují stažení dělostřeleckých systémů z Chersonu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám