Hlavní obsah

Ukrajinci jsou z G20 zklamaní. Prohlášení lídrů opravili červenou tužkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí má výhrady ke znění společné deklarace lídrů členských zemí skupiny G20, kteří se o víkendu sešli na summitu v Dillí. Do části dokumentu, jež se týká války na Ukrajině, si mluvčí ministerstva Oleg Nikolenko dovolil červeně vepsat opravné poznámky. Upozornil na to server Ukrajinska pravda.

Foto: facebook.com/oleg.nikolenko.50

Ukrajinské ministerstvo zahraničí upravilo část deklarace lídrů členských zemí skupiny G20

Článek

„Nikolenko vyjádřil zklamání nad částí dokumentu, která se týká ruské agrese proti Ukrajině, a také poznamenal, že účast ukrajinské strany by umožnila účastníkům lépe porozumět situaci,“ napsala Ukrajinska pravda.

„Ukrajina je vděčná partnerům, kteří se pokusili do textu zahrnout silné formulace,“ uvedl na svém Facebooku Nikolenko. Zároveň však dodal, že přítomnost Ukrajiny na summitu by umožnila účastníkům lépe pochopit situaci. „Princip ‚nic o Ukrajině bez Ukrajiny‘ zůstává důležitější než kdy jindy,“ prohlásil.

Svůj komentář Nikolenko doprovodil konkrétními úpravami v textu dokumentu, kde se například píše „válka na Ukrajině“ místo podle ministerstva vhodnější varianty „válka proti Ukrajině“.

Erdogan na summitu G20 lobbuje za ústupky Rusku

Válka na Ukrajině

V dalších opravených pasážích textu Nikolenko zdůraznil, že je to Ruská federace, a nikoliv „všechny země“, které by se měly zdržet použití síly pro územní zisky. Dále je podle něj třeba, aby účastníci summitu napřímo odsoudili ruskou agresi proti Ukrajině a vyzvali Rusko, aby ji okamžitě zastavilo.

Stoprocentní konsenzus

Pasáž o válce na Ukrajině byla ve společné deklaraci sporným tématem právě kvůli tomu, jak bude formulována. Podle indického premiéra Naréndra Módího nakonec zavládl „stoprocentní konsenzus“, uvedla agentura Reuters. Na dojednání formulace měly zásadní podíl představitelé Brazílie, Jihoafrické republiky a Indonésie. Výsledkem je třicetistránkový dokument.

Moskva však dosáhla toho, že její útočná válka proti Ukrajině již není výslovně odsuzována, jako tomu bylo loni, píše DPA. Deklarace nyní pouze zmiňuje příslušné rezoluce Organizace spojených národů.

Západ naopak vyjednal formulaci, podle níž se všechny státy musí zdržet útoků na územní celistvost či politickou nezávislost jiných zemí. Obsažena je také kritika „použití nebo hrozby použití jaderných zbraní“, které jsou podle deklarace nepřijatelné, uvedla DPA.

Tajný dopis šéfa OSN Lavrovovi. Čtyři ústupky Rusům za návrat k vývozu ukrajinského obilí, píše Bild

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám