Hlavní obsah

Erdogan na summitu G20 lobbuje za ústupky Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke splnění některých požadavků Ruska nabádá světové lídry na víkendovém summitu G20 v indickém Dillí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. S odvoláním na zdroje obeznámené se zákulisním jednáním o tom referovala agentura Bloomberg. Erdogan se tak podle ní snaží dosáhnout obnovení obilné dohody, na jejímž základě Moskva umožnila export ukrajinského obilí přes Černé moře.

Foto: Pool, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a indický premiér Nárendra Módí na summitu G20

Článek

„Turecko podle tří tureckých představitelů obeznámených s diskusemi žádá světové lídry, aby zajistili pojištění ruských vývozů potravin a hnojiv společností Lloyd’s of London a znovu napojili Moskvu na systém SWIFT pro mezinárodní platby,“ napsala agentura Bloomberg.

Schůzka s Putinem

Rusko a Ukrajina takzvanou obilnou dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem podepsaly 22. července 2022. Moskva na jejím základě umožňovala z ukrajinských černomořských přístavů vývoz milionů tun obilí navzdory probíhající válce, na oplátku měl být Rusku čelícímu západním sankcím usnadněn vývoz potravin a hnojiv. V červenci letošního roku Rusko odmítlo dohodu prodloužit s tím, že druhá část dohody není naplňována.

Ankara se nyní snaží Moskvu k návratu k dohodě přimět. Erdogan v pondělí v černomořském letovisku Soči jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, tříhodinové rozhovory však žádný konkrétní výsledek nepřinesly.

Ukrajina a G20: Nakonec shoda

Účastníci summitu G20 nakonec dospěli ke shodě o znění závěrečné deklarace včetně pasáže o Ukrajině, oznámila s odvoláním na své zdroje v sobotu agentura Reuters. Ta přitom krátce předtím referovala, že odstavec o geopolitickém dění a Ukrajině v návrhu závěrečné deklarace zůstává zatím prázdný s tím, že se čeká na postoje Ruska k několika kompromisním variantám textu.

Pokud by Moskva nepřijala ani jednu variantu, Dillí by mohlo vydat předsednické shrnutí. Putin na summit G20 nepřijel, Moskvu místo něj zastupuje ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Ukrajinské obilí, které je klíčové pro řadu rozvojových zemí, se zatím Kyjev snaží vyvážet alternativními cestami přes různé evropské země. Tento týden Kyjev oznámil, že začal pro tento účel využívat i přístavy v Chorvatsku. Žádná z tras však dosud nedokázala plně nahradit předchozí vývoz z ukrajinských přístavů přes Černé moře.

Erdoganova audience u Putina skončila. Rusko si klade podmínky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám