Hlavní obsah

Ukrajinci hlásí průlom u Bachmutu: Zničili jsme nejlépe cvičené ruské jednotky, teď tam vrhají zálohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj v pondělí prohlásil, že se ukrajinské armádě podařilo prolomit ruské obranné linie u Bachmutu na východě země. Na Telegramu o tom informuje ukrajinské Vojenské mediální centrum, které na Syrského odkazuje.

Foto: Alex Babenko, ČTK/AP

Ukrajinský voják u Andrijivky

Článek

„V důsledku úspěšných akcí našich jednotek byla prolomena obranná linie nepřítele, kterou se snažil uzavřít tím, že do boje vrhl všechny dostupné zálohy,“ uvedl podle Vojenského mediálního centra generál Syrskyj.

Ukrajinský generál dále sdělil, že se ukrajinské armádě podařilo u Bachmutu porazit také několik špičkových ruských jednotek.

„V bojích v bachmutském sektoru byly poraženy jedny z nejlépe vycvičených a nejschopnějších nepřátelských jednotek. (Šlo o) 72. samostatnou motostřeleckou brigádu a o 31. a 83. samostatnou leteckou útočnou brigádu, které zcela ztratily svoji bojeschopnost,“ doplnil dále Syrskyj.

Zelenskyj: Nesmíme nechat Putina vydechnout

Válka na Ukrajině

V Bachmutské oblasti ovšem podle něj stále probíhají prudké boje. „Poté, co nepřítel minulý týden ztratil Andrijivku a Kliščijivku, podniká četné protiútoky z různých směrů a neúspěšně se snaží získat zpět ztracené pozice,“ uvedl dále ukrajinský generál.

Podle něj ovšem protiofenziva dále pokračuje a tyto dvě osady jsou jen „dalším krokem k úplnému osvobození“ Ukrajiny.

Osvobození Andrijivky a Kliščijivky

Ukrajinské armádě se minulý týden podařilo osvobodit dvě osady, které se nachází v těsné blízkosti města Bachmut. Andrijivku Kyjev osvobodil v pátek, i když o tom už ve čtvrtek hovořila náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. Ta se kvůli tomu ten den dostala do křížku s vojáky, kteří ji vyzvali, aby je svými prohlášeními přestala ohrožovat.

O osvobození Kliščijivky, která leží zhruba dva kilometry severně od Andrijivky, jako první informoval běloruský pluk Kastus Kalinouski, jenž v oblasti bojuje pod ukrajinskou vlajkou. Oficiální potvrzení pak přišlo v neděli.

Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné svodce v neděli uvedl, že díky ukrajinským úspěchům u Bachmutu došlo k „dramatickému snížení schopnosti přesunout více sil na jižní frontu“.

Rusko se však v oblasti nevzdává a podniká útočné akce. „Nepřítel má stále v záměru obnovit útočné akce v Kupjanském a Lymanském sektoru, na které se aktivně připravuje,“ podotkl Syrskyj. „Celková situace ve východním sektoru zůstává obtížná,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Oleksandr Syrskyj na archivní fotografii

Ukrajinci hlásí druhý úspěch za den. Osvobodili Kliščijivku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám