Hlavní obsah

Zelenskyj: Nesmíme nechat Putina vydechnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kliščijivka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že Ukrajinci dobyli klíčovou vesnici Kliščijivka jižně od Bachmutu, o kterou bojovali od léta. Přiznal, že protiofenzíva probíhá pomalu, ale i postup o pár set metrů je nutný, aby neměl Putin možnost vydechnout.

Ukrajinští obránci osvobodili Kliščijivku v Doněcké oblastiVideo: Reuters

 
Článek

„Budu k vám zcela upřímný. Situace je obtížná. Máme iniciativu, což je plus. Zastavili jsme ruskou ofenzívu a přešli do protiofenzívy, ale není to rychlé,“ řekl prezident v rozhovoru pro pořad 60 Minutes stanice CBS.

Zelenskyj zmínil, že nelze ochabovat: „Potřebujeme osvobodit tolik našeho území, kolik je jen možné, a postupovat vpřed, i když je to míň než kilometry nebo stovky metrů, musíme to udělat. Nesmíme nechat Putina vydechnout.“

Foto: Alex Babenko, ČTK/AP

Voják vztyčuje ukrajinskou vlajku ve vesnici Andrijivka po úspěšném dobytí ukrajinskými jednotkami

Postup u Kliščijivky

V nočním videoposelství potvrdil Zelenskyj úspěch ukrajinských jednotek u Kliščijivky: „Dnes bych zvláště chtěl pochválit vojáky, kteří krok za krokem vracejí Ukrajině to, co jí patří, jmenovitě v oblasti Bachmutu,“ řekl Zelenskyj v pravidelném nočním videoposelství.

Máte na to 10 minut. Ukrajinci ukázali, jak vyhnali Rusy z Andrijivky

Válka na Ukrajině

Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová zveřejnila video, kde byli vidět ukrajinští vojáci s vlajkou u poničeného kostela, na kterém byla slyšet střelba. V přehledu bojů uvedla: „Naši vojáci v tomto směru uvolnili Kliščijivku a Andrijivku, ale nepřítel tam útočí ve snaze získat zpět ztracené pozice. Naši vojáci odrážejí nepřátelské útoky a zakopali se na dobytém území.“

Zmínila, že během týdne se povedlo osvobodit u Bachmutu dva km2, od zahájení ofenzívy celkem již 51 km2.

V blízkém okolí vesnice probíhají boje, neboť se ji Rusové stále pokoušejí získat zpět.

Její dobytí oznámil i velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj, který na sociální síti sdělil: „Kliščijivka byla vyčištěna od Rusů.“

Foto: Alex Babenko, ČTK/AP

Jednotka 3. útočné brigády v zákopech několik kilometrů od znovudobyté Andrijivky v Doněcké oblasti

Jde tam o železnici

Za významné označil dobytí Kliščijivky mluvčí ukrajinské skupiny sil Východ Ilja Jevlaš, protože u ní vede jedna ze zásobovacích tras: „Železnice je pro Rusy velmi důležitá, protože jejich zásobovací linie jsou dlouhé 50 až 60 km. Cokoli je dál, je pro ně těžké zajistit logisticky. Nyní se v tomto směru vedou tvrdé boje, bojujeme o každý metr naší země.“

Protože se trať vesnice dotýká, její okraj u kolejí zřejmě není plně pod kontrolou ukrajinských sil.

Okolo Kliščijivky vede železniční trať z Bachmutu do Horlivky a Vuhlehirsku, odkud mohli Rusové zásobovat své jednotky v Bachmutu od jihu. Druhá větev této trati vede ze severu ze Siversku.

Podle Jevlaše v boji utrpěli značné ztráty ruští výsadkáři a čečenský prapor Achmat. Nasazení ruských výsadkářů potvrdil i Institut pro studium války. Zmínil, že 106. divize vzdušných výsadkových sil tam působila od loňského až do letošního září bez rotace. Působily tam také od července do září jednotky 11., 31. a 83. samostatné brigády 98. vzdušné výsadkové divize. Měla bránit Ukrajincům v postupu u Bachmutu.

Ukrajinská armáda hlásí dobytí strategické vesnice nedaleko Bachmutu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám