Hlavní obsah

Ukrajinci hlásí druhý úspěch za den. Osvobodili Kliščijivku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kliščijivka

Ukrajinské armádě se v pátek v odpoledních hodinách podařilo osvobodit obec Kliščijivka, která se nachází jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti. Na sociální síti X to oznámil běloruský pluk Kastus Kalinouski, který v oblasti bojuje pod ukrajinskou vlajkou.

Vojáci z běloruského pluku Kastus Kalinouski, kteří se zasloužili o osvobození KliščijivkyVideo: Kastus Kalinouski Regiment

 
Článek

„Tyto záběry pořídili zdravotníci z našeho pluku při vstupu do Kliščijivky (u Bachmutu). Tato vesnice byla osvobozena mimo jiné díky úsilí vojáků z praporů s volacím znakem ‚Volat‘ a ‚Litvin‘ a díky bezpilotnímu letounu,“ uvedl běloruský pluk na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

Ukrajinské úřady osvobození oficiálně zatím nepotvrdily. Už v pátek ráno ale ukrajinský generální štáb ve své pravidelné svodce uvedl, že ukrajinská armáda v tomto směru postupuje.

Osvobození Kliščijivky přišlo jen několik hodin poté, co ukrajinský generální štáb v pátek ráno oznámil osvobození obce Andrijivka, která se rovněž nachází jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

„Obranné síly měly během ofenzivních operací částečný úspěch v oblasti Kliščijivky. Během útoku osvobodily Andrijivku v Doněcké oblasti, přičemž způsobily nepříteli významné ztráty na životech i technice,“ napsal v pátek ráno generální štáb.

Hádka o dobytí Andrijivky

O dobytí Andrijivky přitom informovala už ve čtvrtek náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová, která situaci na frontě často popisuje. Proti jejímu vyjádření se ale ohradila 3. samostatná útočná brigáda, která uvedla, že svým prohlášení ohrožuje životy vojáků.

Maljarová v reakci na to později svoje prohlášení zmírnila a uvedla, že je situace složitá s tím, že při původním sdělení měla být přerušena komunikace s několika zdroji.

Andrijivka je malá vesnice asi 15 kilometrů od Bachmutu, která leží na železniční trati mezi Kliščijivkou a Kurdjumivkou. Po bojích, které tam probíhaly už na jaře, kdy místo dobyli wagnerovci, je zcela zničená.

Ruská posádka byla při bleskové operaci zcela zničena. Ukrajinci oznámili dobytí Andrijivky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám