Hlavní obsah

Ukrajinci dováží auta bez cla. Hranice se ucpávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ukrajinci hromadně nakupují ojeté vozy v celé Evropské unii, protože je nyní mohou převézt na Ukrajinu bez cla. Na hraničním přechodu Ubľa–Malyj Bereznyj to způsobuje problémy a tvoří se dlouhé fronty.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci prchají ze země, na hranicích s Ruskem čekaly stovky aut.

Článek

„Za 24 hodin jsem se posunul tak o kilometr,“ řekl Vasyl televizi Markíza.

Kolony osobních vozů ještě před několika dny blokovaly kamiony s humanitární pomocí na hraničním přechodu Vyšné Nemecké – Užhorod.

Slovensko proto rozhodlo, že dovoz osobních automobilů na Ukrajinu bude možný pouze přes hraniční přechod Ubľa – Malyj Bereznyj. Ukrajinci vesměs tvrdí, že ojeté vozy potřebují hlavně proto, že válka tisíce automobilů zničila nebo vážně poškodila.

„Vozy půjdou přímo do bojové oblasti. Nahradí zničené,“ uvedl Oleksandr, který jako dobrovolník vezl tři vozy až z Litvy.

Vláda zpřísní pravidla pro uprchlíky z Ukrajiny

Domácí

Ukrajinská vláda zavedla od dubna 2022 výjimku na placení cla na dovoz osobních aut. „Ukrajinci vykupují automobily především v Polsku, Nizozemsku, Belgii, v Česku i na Slovensku,“ potvrdila Jana Nimrichterová, mluvčí celního úřadu Michalovce.

Ukrajinci s nákupem pospíchají, protože ceny ojetin v důsledku mimořádného zájmu začaly stoupat a obávají se, že zmíněná výjimka už dlouho platit nebude.

Kvůli válce zaniklo na Ukrajině téměř pět milionů pracovních míst

Válka na Ukrajině

Podle webu slovenské finanční správy byla ve středu čekací doba na výstupu ze Slovenska ve směru na Ukrajinu na hraničním přechodu Ubľa čtyři dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám