Hlavní obsah

Některé státy rozumí pouze jazyku síly, řekl směrem k Západu Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pokud by Ukrajina vstoupila do NATO, mohla by kvůli Krymu, který Rusové před lety obsadili a prohlásili za své území, spustit pod záštitou Aliance plnohodnotnou operaci proti Rusku. Uvedl to náměstek ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident země Dmitrij Medvěděv s tím, že něco takového nesmí Rusko dopustit. Vztahy se Ruska se Západem jsou podle něj nejhorší v historii a některé západní státy rozumějí pouze síle.

Foto: Alexey Maishev, ČTK/AP

Náměstek ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv

Článek

V rozhovoru pro RIA Novosti Medvěděv mudroval, že Ukrajina je součástí Ruska, ale z geopolitického hlediska žijí obě země rozděleně. Pokud by se Kyjev stal členem NATO, Rusko by podle něj získalo souseda, který bude členem nepřátelského bloku a začne produkovat jaderné zbraně.

S tím by se Moskva podle Medvěděva nemohla smířit. Tím spíš kvůli Krymu, který Moskva v roce 2014 obsadila a následně protiprávně anektovala, což Ukrajina ani mezinárodní společenství neuznávají. Ukrajina by ráda Krym získala zpět, Rusové se ale ukradeného území vzdát nemíní a naopak si zkoušejí přivlastnit i další kus sousední země.

„Považujeme to za naše území, oni za své. Takže se přidají k NATO a pod jeho záštitou začnou plnohodnotnou operaci proti naší zemi. To nesmíme dopustit,“ řekla bývalá hlava státu, který už přes rok útočí na Ukrajinu.

Některé státy prý rozumí jen jazyku síly

Vztahy Ruska se Západem jsou podle Medvěděva nejhorší v historii. Západ prý neviděl míru odhodlání Moskvy zahájit na Ukrajině „speciální vojenskou operaci“, jak v Moskvě říkají invazi. S některými státy podle náměstka ruské bezpečnostní rady ani nemá smysl jednat. „Rozumí pouze jazyku síly,“ dodal.

Medvěděv také zopakoval dlouhodobý narativ Kremlu, že Západ chce Rusko zničit. „Nechce stát s jaderným štítem, který neposlouchá Spojené státy,“ uvedl.

Vrátil se také k zatykači na prezidenta Vladimira Putina, který kvůli válečným zločinům vydal Mezinárodní trestní soud. Toto rozhodnutí podle Medvěděva vytváří obrovskou negativitu.

„Pak někteří idioti jako německý ministr spravedlnosti (Marco Buschmann) řeknou, že když Putin přijede, zatknou ho. Uvědomuje si, co to znamená? To je vyhlášení války Ruské federaci,“ řekl Medvěděv.

Medvěděv otevřeně vyhrožuje zničením celého lidstva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám