Hlavní obsah

Ukrajina v blízké budoucnosti Krym nezíská, tvrdí Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ukrajina plánuje osvobodit celé své území včetně Krymu. Získat zpět tento poloostrov se jí ale v blízké budoucnosti nepodaří. Na tajném brífinku to podle serveru Politico sdělili zástupci Pentagonu zákonodárcům Výboru pro ozbrojené služby americké Sněmovny reprezentantů.

Foto: ČTK/AP

Ruská vojenská technika při cvičení na Krymu

Článek

Ukrajinské jednotky podle nich nemají a v nejbližší době ani mít nebudou schopnost vytlačit ruské síly z poloostrova, který Moskva anektovala téměř před devíti lety. Politico uvedlo, že není jasné, co vysoké představitele amerického ministerstva obrany k tomuto hodnocení přimělo.

Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová dodala, že ministerstvo oficiálně nebude komentovat tajné brífinky, které se odehrávají za zavřenými dveřmi. Stejně jako nebude spekulovat o možných budoucích operacích.

„Pokud jde o schopnost Ukrajiny bojovat a získat zpět suverénní území, její pozoruhodný výkon při odrážení ruské agrese a pokračující schopnost přizpůsobit se na bojišti hovoří samy za sebe,“ dodala.

Mluvčí Výboru pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů brífink odmítl komentovat.

Politico připomíná, že závěry brífinku odpovídají slovům generála Marka Milleyho, který je šéfem amerického sboru náčelníků. Ten v druhé polovině ledna hovořil o tom, že vyhnat letos ruské vojáky z Ukrajiny bude velmi obtížné.

„Neznamená to, že se to nemůže stát nebo že se to nestane. Ale bude to velmi, velmi obtížné,“ řekl s tím, že konec války vidí u jednacího stolu.

Sami Ukrajinci nechtějí slyšet o tom, že by válku ukončil nějaký teritoriální ústupek z jejich strany. Na zasedání Světového ekonomického fóra o tom minulý měsíc v Davosu hovořil poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

„Je to absolutně nepřijatelné. Vítězství znamená obnovení mezinárodně uznávaných hranic Ukrajiny včetně Donbasu a Krymu,“ potvrdil Jermak postoj Kyjeva.

Rusko má větší potíže, než to vypadá

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám