Hlavní obsah

Wagnerovcům se nedaří dobýt Bachmut, přiznal Prigožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel soukromé ruské Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin přiznal, že se jí nedaří dobýt ukrajinské město Bachmut. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti, který vyšel v úterý, vysvětloval, proč tomu tak je.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ukrajinští dělostřelci 3. brigády těžkého dělostřelectva střílejí u Bachmutu raketu ze samohybného děla 2S7 Pion určeném původně pro jadernou munici.

Článek

Prigožin řekl, že boje jsou extrémně tvrdé a mají opotřebovávající charakter, takže při nich umírá velký počet vojáků.

Z jeho slov je patrné že se bojuje už na okraji města, ale nedaří se do něj dále postoupit, protože boje připomínají ty ve Stalingradu, kdy se bojovalo o každý dům.

Každý dům podle něj představuje linii obrany. „Dobýt jeden dům je průlom přes obranu. A za tím domem je další. Není tu jedna obranná linie. A kolik je takových obraných linií v Arťomovsku? Když řekneme pět set, nebude to špatně. Obranné linie jsou každých deset metrů,“ uvedl.

Je to první přiznání Prigožina, že wagnerovci nedosahují u Bachmutu žádného viditelného pokroku. Ještě v říjnu přitom uváděl, že u města denně postupují o sto až dvě stě metrů.

Prigožin chce zřejmě neúspěch shodit na ministerstvo obrany nebo ruský vojensko-průmyslový komplex. Jeden z vojáků řekl: „Chybí nám vozila BMP-3 a munice do kanonů ráže 100 mm, abychom se dostali přes Arťomovsk rychleji.“ Další dodal, že chybí munice obecně.

Už dříve se objevily zprávy, že wagnerovci do boje vysílají především naverbované trestance, které vysílají do přední linie. Jádro skupiny tvořené zkušenými vojáky ze zahraničních misí je nemůže podpořit, protože se snaží šetřit zbylá obrněná vozidla.

Podle jednoho vojenského blogera kleslo po rozpadu SSSR množství munice z 15 milionů tun na v roce 2013 na 3,7 milionu tun, přičemž použitelných bylo 2,6 milionu.

Wagnerovci sází na brutální taktiku. Kdo neuposlechne, tomu hrozí smrt

Válka na Ukrajině

Rusové naverbovali k wagnerovcům 23 tisíc vězňů, tvrdí tajné služby

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám