Hlavní obsah

Ukrajina je připravená, ofenziva může začít kdykoliv, řekl Danilov

Ofenziva proti ruským silám může začít kdykoliv, Ukrajina je připravená, řekl v rozhovoru pro BBC tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Země podle jeho slov teď nesmí udělat chybu.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Tajemník Rady pro národní bezpečnost a obranu Oleksij Danilov

Článek

„Může začít zítra, pozítří nebo za týden,“ řekl ohledně protiútoku Danilov. „Bylo by divné, kdybychom říkali data, kdy má začít ta či ona událost. To se nedělá. Naše země má před sebou velmi odpovědný úkol. A my víme, že nemáme právo udělat chybu,“ řekl Danilov v rozhovoru.

O ukrajinské ofenzivě se mluví už několik měsíců, tento týden řekl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v rozhovoru pro italskou televizi, že ofenziva už začala a „probíhá už několik dní.“

Wagnerovci se přeskupili

Danilov také potvrdil, že z Bachmutu se stáhli wagnerovci, ovšem přeskupili se prý na další místa, takže to neznamená, že přestanou s Ukrajinci bojovat.

„Máme pod kontrolou pouze malou část města, to připouštíme. Ale je třeba si připomínat, jak velkou roli Bachmut v této válce hraje,“ doplnil.

Ukrajinská vojenská rozvědka v pátek varovala, že Rusové před blížící se ukrajinskou protiofenzivou připravují provokační akci v Záporožské jaderné elektrárně, kde údajně chtějí simulovat jadernou havárii.

Podle rozvědky se chystají informovat o úniku radioaktivních látek, a vynutit si tak vyšetřování, což by pak mohlo ruským silám poskytnout důležitý čas na přeskupení jednotek.

Protiofenziva už začala, válka je intenzivní, řekl Podoljak

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám