Hlavní obsah

Protiofenziva už začala, válka je intenzivní, řekl Podoljak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská protiofenziva už začala před několika dny, řekl Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uvedl to v rozhovoru pro italskou televizi Rai.

Foto: Facebook/Michajlo Podoljak

Poradce ukrajinského prezidenta, Mychajlo Podoljak

Článek

„Protiofenziva probíhá už několik dní,“ uvedl Podoljak ve středečním rozhovoru pro italskou televizi. Dodal, že válka je intenzivní a táhne se okolo 1500 kilometrů dlouhých hranic. Na ukrajinskou jarní protiofenzivu se čeká už dlouho a sami Ukrajinci ji avizují několik měsíců.

Italům vzkázal, že Ukrajina nechce zasáhnout ruské území. „Zbraně, které jste nám poskytli, použijeme k zasažení ruských pozic na územích okupovaných Moskvou včetně Donbasu a Krymu,“ doplnil Podoljak.

V rozhovoru také řekl, že Ukrajina je vyzbrojena raketami dlouhého doletu Storm Shadow, tanky Leopard, protiraketovými systémy, které poskytla právě Itálie a také Francie, a v neposlední řadě stíhačkami F-16, které by brzy měly umožnit uzavřít vzdušný prostor nad Ukrajinou.

Podoljak nakonec dodal, že paradoxní je, že kdyby měli Ukrajinci zmíněnou vojenskou techniku k dispozici už před rokem, válka by už skončila.

Nejde o slavnostní přestřižení pásky

Své vyjádření později upřesnil na Twitteru. „Zaprvé nejde o jednorázovou událost, která začne v určitou hodinu určitého dne slavnostním přestřižením červené pásky,“ napsal Podoljak.

Ukrajinci podle něj podnikají desítky různých akcí na zničení ruských okupačních sil v různých směrech, které probíhaly, probíhají a dál probíhat budou. Zakončil tím, že intenzivní destrukce logistiky nepřítele je také součástí protiofenzivy.

Informace, že ukrajinská protiofenziva už začala, přišly začátkem května. Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin 3. května na Telegramu zveřejnil zprávu: „Domnívám se, že ofenziva ukrajinské armády již v podstatě začala. Vidíme nejvyšší aktivitu nepřátelského letectva, vidíme nejvyšší aktivitu na perimetru a uvnitř naší fronty.“

V té době Kyjev tvrdil, že přípravy na protiofenzivu, jejímž cílem je osvobodit Ruskem okupovaná území na jihu a východě Ukrajiny, jsou v závěrečné fázi.

Ruští přeběhlíci překvapivě útočí v Rusku. Vytvářejí bezpečnostní pás, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám