Hlavní obsah

Uchazeči o Hrad: Pavel radí chladnou hlavu, Nerudová chce rozhodný postup, Fischer vidí těžkou zkoušku NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exploze v Polsku, podle tamních médií zaviněná dopadem dvou ruských raket, je podle prezidentského kandidáta a bývalého diplomata Pavla Fischera těžkou zkouškou pro NATO. Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel vyzývá k zachování chladné hlavy. Danuše Nerudová doufá, že nepřítel pochopí, že se nezalekneme. Při výbuchu zemřeli dva lidé.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled na Pražský hrad.

Článek

Podle favorita prezidentských voleb generála Petra Pavla je nejdůležitější nyní zachovat chladnou hlavu.

„I kdyby se situace potvrdila, neznamená to, že se mezi NATO a Ruskem rozhoří konflikt. Pokud se k tomu Rusko přihlásí, bude potřeba podat vysvětlení, proč k tomu došlo,“ prohlásil ve videu zveřejněném na Twitteru.

Pavel Fischer hovoří o těžké zkoušce pro Polsko i pro NATO. „Okamžik těžké zkoušky pro Polsko a všechny členské státy NATO. Myslím na polské rodiny, které přišly o své blízké. Zločinný režim pálil ruské rakety nejen na civilisty na Ukrajině, ale také na území NATO, tedy Polska. Odsuzuji tento zločin,“ napsal na Twitteru bývalý velvyslanec ve Francii a poradce prezidenta Václava Havla.

Podle ekonomky Danuše Nerudové je nutné myslet na to, že zemřeli dva nevinní lidé. „Nejde o to, zda šlo o chybu, či záměr. Je to nepřijatelné. Myslím na polské přátele. Je třeba postupovat s rozvahou, ale rozhodně. Způsobem, ze kterého náš nepřítel pochopí, že se nezalekneme. Že jsme silnější. Rusko je teroristický stát,“ napsala s dovětkem: „Polscy przyjaciele, jesteśmy z Wami!“ (Polští přátele, jsme s Vámi!).

Vyjádřil se také odborový předák Josef Středula. „Se znepokojením sleduji situaci na polských hranicích s Ukrajinou a vyjadřuji jednoznačnou podporu Polsku a NATO,“ uvedl.

Kandidát hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš na Twitteru zareagoval oproti svým rivalům se zpožděním. Vyjádřil soustrast polskému premiérovi v polštině.

ON-LINE: Raketu, která zasáhla Polsko, zřejmě odpálili Ukrajinci, zní z USA

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám