Hlavní obsah

Twitteru hrozí sankce, pokud nezabrání ruské propagandě, varovala Muska Jourová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elon Musk riskuje, že svým propouštěním v Twitteru akorát nahraje ruské propagandě, myslí si místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová, která má boj s online dezinformacemi na starosti. V rozhovoru pro Bloomberg vyzvala amerického miliardáře, aby zajistil, že jeho sociální síť nebude šířit obsah vytvořený sankcionovanými médii jako Russia Today nebo Sputnik.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

„Pokud proti propagandě aktivně nebojujete, což znamená odstraňovat propagandu, dezinformace, pak válku aktivně podporujete,“ řekla Jourová v rozhovoru.

Podle české eurokomisařky hrozí, že vedlejším účinkem hromadného propouštění bude nakonec absence lidí moderujících obsah, který je v aktuálním kontextu války na Ukrajině přehlcen falešnými nebo zavádějícími příspěvky.

„Pro pana Muska, který chce být vnímán jako někdo, kdo pomáhá Ukrajině, by to bylo velmi ošemetné a možná i nebezpečné úsilí nebo dobrodružství,“ řekla Jourová. Jako příklad uvedla Muskův satelitní systém Starlink, který zajišťuje internetovou komunikaci jak pro ukrajinské občany, tak pro ukrajinskou armádu, byť si Musk v jednu chvíli dočasně usmyslel, že je čas s touto pomocí přestat.

To už bylo moc i na Muska. Rapper Kanye West po ódách na Hitlera dostal na Twitteru zákaz

Amerika

Evropská unie již prostřednictvím několika představitelů Muska vyzvala, aby zajistil, že bude Twitter schopen dodržovat unijní předpisy včetně nařízení GDPR a nové regulace digitálních služeb DSA.

„Pokud je síť snadno využitelná ruskou propagandou, pak velmi pravděpodobně porušujete pravidla sankcí, protože můžete šířit obsah vytvořený sankcionovanými médii, jako je Russia Today a Sputnik,“ upozornila Jourová.

Hrozí nemalé sankce

Bloomberg podotýká, že Twitter je jedinou sociální sítí, kterou česká politička používá, jelikož se již před několika lety rozhodla opustit Facebook. O stažení se z Twitteru prý přemýšlí také, zejména proto, že se na jejím feedu (hlavní stránka na Twitteru zobrazující sledované nebo doporučené příspěvky) nedávno objevila čínská pornografie.

Musk, který slibuje, že na Twitter vrátí „svobodu slova“, by podle Jourové neměl podceňovat EU, protože sankce, kterým by Twitter mohl nakonec čelit, pokud nebude dodržovat pravidla EU, nebudou malé.

„DSA, která se zaměřuje na škodlivý obsah a dezinformace na platformách, je stále ještě v plenkách a Twitter má v nadcházejících měsících co dělat, aby je splnil, než se od příštího roku začne prosazovat,“ podotýká Bloomberg.

Pokuty za nedodržování tohoto přelomového nařízení mohou dosáhnout až 6 procent ročních celosvětových tržeb Twitteru, zatímco za porušení GDPR hrozí pokuty až ve výši 4 procent. Evropská komise již avizovala, že příští rok provede „zátěžový test snah Twitteru o dodržování zákonů o moderování obsahu“.

Podle Jourové lidé jako Musk nechápou, že je Evropa „vyspělá“. „Že jsme se po mnoha letech důkladných analýz, jak přistupovat k digitální sféře, rozhodli pro regulaci a že to myslíme vážně, že regulaci musí respektovat každý, kdo chce podnikat na území EU,“ řekla Bloombergu.

„V Evropě bude ptáček létat podle našich unijních pravidel,“ napsal s odkazem na logo Twitteru po převzetí společnosti Muskem unijní eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. A připomněl, co Musk při konverzaci s ním v květnu slíbil: „Naše společnosti chtějí udělat cokoli, co bude pro Evropu přínosné.“

Jourová se pře s Leyenovou, chce tvrdší přístup vůči Polsku a Maďarsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám