Hlavní obsah

To už bylo moc i na Muska. Rapper Kanye West po ódách na Hitlera dostal na Twitteru zákaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sociální síť Twitter v pátek ráno dočasně zablokovala účet kontroverzního amerického rappera Ye, dříve známého jako Kanye West. Ten na svém profilu zveřejnil svastiku spojenou s Davidovou hvězdou, tedy symboly nacismu a judaismu.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Kanye West

Článek

„Dělal jsem vše, co bylo v mých silách. Nicméně Ye znovu porušil naše pravidlo o podněcování k násilí. Jeho účet bude dočasně zablokován,“ reagoval majitel Twitteru Elon Musk.

Při převzetí Twitteru Musk uvedl, že je zastáncem absolutní svobody projevu, a dodal, že na platformě povolí všechny projevy, pokud budou legální. Evropská unie už dříve vyhrožovala, že pokud Musk nebude dodržovat pravidla o moderování obsahu, bude sociální síť v zemích sedmadvacítky zakázána.

West se po zablokování svého účtu přesunul na sociální síť Truth Social, kterou po vyloučení z Twitteru založil bývalý americký prezident Donald Trump. Rapper na síti zveřejnil konverzaci mezi ním a údajně samotným Muskem, kde se dohadovali o tom, co zveřejnil na Twitteru.

Twitteru hrozí v EU zákaz

Internet a PC

„Promiň, ale zašel jsi daleko. Tohle není láska,“ napsal Musk, načež mu West odpověděl: „Kdo jsi ty, abys soudil?“

Chválil Hitlera

K zablokování rappera došlo jen několik hodin poté, co West v rozhovoru s americkým šiřitelem konspiračních teorií Alexem Jonesem chválil nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

„Vidím na něm dobré věci. Každý člověk přinesl něco hodnotného a Hitler obzvlášť. Mám na něm rád hodně věcí,“ řekl ve čtvrtečním rozhovoru. Jeho slova zaskočila i samotného Jonese, který oponoval tím, že nacisté byli zločinci. „Ale dělali i dobré věci. Musíme je přestat neustále hanit,“ reagoval West, který v poslední době nenávistně vystupuje proti Židům.

Jones mu opáčil, že si stále myslí, že Hitler byl špatný člověk. West chválil Hitlera také za to, že stavěl dálnice nebo údajně vynalezl mikrofon, který on jako hudebník používá. Mikrofon dal světu ve skutečnosti tvůrce gramofonu Emile Berliner v roce 1877, tedy 12 let předtím, než se Hitler narodil.

Pikantní na Westově ignoranci je i to, že Berliner byl Žid. Během druhé světové války, kterou Hitler vyvolal, bylo cíleně vyvražděno šest milionů Židů.

West ve čtvrtek také upustil od převzetí internetové sociální sítě Parler, která je populární hlavně mezi americkými konzervativci. Ve čtvrtek to oznámila společnost Parlement Technologies, která síť vlastní. West nabídku ke koupi Parleru podal v říjnu.

Kontroverzní raper West oznámil další kandidaturu na amerického prezidenta

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám