Hlavní obsah

Turecko omezí pohyb válečných lodí Bosporem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko uznalo, že Rusko s Ukrajinou válčí. To znamená, že může omezit pohyb ruských válečných lodí v Bosporu podle konvence z Montreaux. Musí nicméně stále pustit ty lodě, které mají v Černém moři domovský přístav.

Foto: Novinky

Turecká ponorka pluje Bosporem.

Článek

Ohledně možnosti a chuti Turecka uzavřít Bosporskou úžinou ruským válečným lodím panovaly od začátku války dohady. Možnost omezovat pohyb lodím totiž Turecku stanovuje poměrně rigidně konvence z Montreaux z roku 1936.

Jiné možnosti Turecko má v případě míru, v případě války a v případě války, kdy je jejím účastníkem samotné Turecko. A právě otázku války Turecko řešilo. Rusko konflikt na Ukrajině neoznačuje jako válku, ale jako „speciální vojenskou operaci“.

„Není to už jen pár útoků ze vzduchu. Ukrajina je oficiálně ve válce. Implementujeme konvenci z Montreaux,“ uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.

Souhrn událostí na Ukrajině v sobotu odpoledne a večer

Evropa

Turecko nicméně nemůže omezit v pohybu všechny válečné lodě. Podle konvence z Montreaux musí umožnit proplutí lodí, které mají v Černém moři domovský přístav. „Tyto vracející se lodě by nicméně neměly podle konvence zasáhnout do probíhající války,“ uvedl Çavuşoğlu.

Zůstává však otázkou, zda mělo Rusko v úmyslu do Černého moře převelet další loďstvo, nebo přesun dostatečného počtu lodí stihlo v uplynulých dnech.

Turecko se doposud snažilo diplomaticky balancovat mezi Západem, Ukrajinou a Ruskem. Odsoudilo ruskou invazi, až do neděle nicméně odmítalo uznat, že na Ukrajině probíhá válka. Turecký prezident nicméně ve svém prohlášení v neděli uvedl, že vyzývá ke klidu zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám