Hlavní obsah

Litevci vybrali za tři dny 120 milionů na bayraktar pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Nebývalou míru solidarity projevili v uplynulém týdnu obyvatelé Litvy, když ve veřejné sbírce během zhruba tří dnů mezi sebou vybrali pět milionů eur (přes 120 milionů korun) na dron Bayraktar pro Ukrajinu. O sbírce, kterou vyhlásila litevská internetová televize Laisves TV, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letoun Bayraktar

Článek

Sbírka je specifická v tom, že bylo předem určeno, že se peníze použijí na konkrétní, specifické zařízení.

Na dron se složily stovky Litevců, kteří tak projevili soudržnost se zemí, jež byla rovněž dlouhá desetiletí pod nadvládou Moskvy. Cílová částka pěti milionů eur se podařila vybrat za tři a půl dne, z velké většiny z malých částek.

„Než tahle válka začala, nikdo z nás si ani nepomyslel, že budeme kupovat zbraně. Ale teď je to normální. Něco se musí udělat, aby byl svět lepším místem,“ řekla agentuře Reuters dvaatřicetiletá Agne Belickaiteová, která hned při spuštění sbírky ve středu přispěla stovkou eur.

Ukrajinci zasáhli další ruskou loď, její prudký manévr zachytila kamera

Evropa

„Přispívám na nákup zbraní pro Ukrajinu už nějaký čas. A budu přispívat dál, dokud Ukrajina nezvítězí,“ dodala s tím, že je částečně motivována strachem z možného napadení Litvy ze strany Ruska.

„Jednoduše wow, Litvo. Nikdy nezapomeneme, co jste pro nás udělali na tolika frontách. Díky každému Litevci, který přispěl. Váš dar bude dobře využit,“ komentovala na Twitteru ukrajinská vládní organizace.

Nákup dronu z Turecka zprostředkuje příští týden litevské ministerstvo obrany. Turecké drony Bayraktar se v posledních letech ukázaly jako vysoce účinné proti ruské armádě a jejím spojencům v konfliktech v Sýrii a Libyi.

„Neobvyklé a nečekané sbírky lidi nakopnou. Máme třetí měsíc invaze... je důležité, abychom si na ni nezvykali,“ řekla televizi Laisves litevská předsedkyně vlády Ingrida Simonyteová.

„Toto je první případ v dějinách, kdy běžní lidé mezi sebou vybrali peníze na nákup něčeho takového, jako je bayraktar. Je to bezprecedentní, neuvěřitelné,“ neskrýval nadšení ukrajinský velvyslanec v Litvě Petro Bešta.

Ukrajinci dostali další útočné drony z Turecka

Evropa

Většina těžkých zbraní, které NATO dodává na Ukrajinu, jsou staré sovětské zbraně, které mají v inventáři východoevropští členové NATO, byť v poslední době už země posílají také západní houfnice, píše Reuters.

„Zatímco vlády největších světových mocností jsou stále nekonečně rozvážné... Litevci, litevská společnost jednoduše spojila své síly,“ uzavřela Belickaiteová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám