Hlavní obsah

Třetí útok na Krym za týden. Vyřazen klíčový železniční uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džankoj
Aktualizováno

Okupovaný Krym se v noci na pondělí stal terčem dalšího útoku drony, uvedl jeho Rusy dosazený správce Sergej Aksjonov. Zasažen byl podle něj sklad munice. Evakuováno bylo okolí místa dopadu v okruhu pěti kilometrů, přerušena je železniční doprava v klíčovém uzlu Džankoj i provoz na klíčové dálnici Džankoj–Simferopol.

Třetí útok na Krym za týdenVideo: Ostorozhno Novosti, AP

 
Článek

Šéf okupační správy poloostrova Sergej Aksjonov na Telegramu uvedl, že se okolí města Džankoj, což je klíčový dopravní uzel, přes který vedou všechny tratě a dálnice z Krymu na pevninu, stalo terčem útoku ukrajinskými drony. „Došlo k dopadu do skladu munice v Džankojské oblasti. Trosky bezpilotního letouny poškodily obytný dům v Kirovském okresu,“ napsal.

Foto: Ostorozhno Novosti, AP

Třetí útok na Krym za týden

Aksjonov potvrdil, že se evakuuje okruh pěti kilometrů od muničního skladu. Místo útoku nespecifikoval, ale na sociálních sítích se uvádí, že zasaženo mělo být letiště a sklad munice u obce Vesele jižně od Džankoje poblíž hlavní trati a dálnice do Simferopolu.

Tomu také odpovídá stanovená trasa objížďky ve směru ze Simferopolu do Džankoje přes Krasnogvardějskoje, Muskatnoje a Nižnegorskij, kde se najede na dálnici spojující Džankoj s Kerčským mostem, jak uvedl ministr dopravy Krymu Nikolaj Lukašenko.

Objízdná trasa je dlouhá 75 km, zatímco ta původní ani ne třicet. Vlaky mířící do Sevastopolu ovšem nemají kudy místo objet, což komplikuje zásobování hlavních vojenských základen na spojnici Džankoj–Sevastopol, včetně klíčového přístavu, kde kotví Černomořská flotila.

Všechny drony byly údajně sestřeleny

Aksjonov uvedl, že „na nebi bylo sestřeleno silami protivzdušné obrany a ovládnuto prostředky radioelektronického boje 11 bezpilotních letadel“. Ministerstvo obrany podle TASS dokonce uvedlo, že bylo sestřeleno všech 17 útočících bezpilotních letadel, přičemž 11 jich spadlo do moře.

Tomu ale neodpovídají dopady útoku. TASS sice s odvoláním na Aksjonova uvedl, že doprava na dálnici byla obnovena poté, co oblast prozkoumali pyrotechnici, ovšem vlaky stále stojí.

Doprava na Krymu byla výrazně zkomplikována už po několika útocích z minulého týdne. Nejprve byl zasažen Kerčský most, kde je silniční doprava stále omezená, protože se po výbuchu bezposádkového člunu propadl kus mostovky. Po dalším útoku byla načas přerušena a odkloněna doprava na dálnici spojující Kerčský most se Simferopolem a Sevastopolem.

Železniční doprava přes Kerčský most omezena není, vlaky se ale nyní nemohou dostávat za Džankoj.

Útoky zamířené na muniční sklady nepřipravují Rusy jen o munici. Uzavření klíčových dopravních tepen komplikuje její doplňování a má dopad i na turistickou sezonu.

Rusové z útoků, které označují za teroristické, viní Ukrajinu, ta podobné události většinou nekomentuje.

Po úderu dronů u vojenského letiště na Krymu vybuchl muniční sklad

Válka na Ukrajině

Doprava na Krymu ochromena. Požár muničního skladu na vojenské základně uzavřel klíčovou dálnici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám