Hlavní obsah

Doprava na Krymu ochromena. Požár muničního skladu na vojenské základně uzavřel klíčovou dálnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na vojenské základně v Kirovském okrese ve východní části anektovaného Krymu hoří muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena část dálnice Tavrida. Úřady evakuují na 2000 lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl Moskvou dosazený gubernátor Krymu Sergej Aksjonov. Podle BBC mohlo jít o útok drony.

Foto: Russian National Antiterrorism Committee, AP

Dělníci pracují na poničeném Kerčském mostě vedoucím z Krymu do Ruska

Článek

„Kvůli vypuknutí požáru na polygonu v Kirovském okrese byla dálnice Tavrida uzavřena. Schéma silniční dopravy bude zveřejněno v blízké budoucnosti,“ uvedl Aksjonov na svém telegramovém kanálu.

Dodal, že kvůli mimořádné situaci se evakuují obyvatelé : „Ze zóny přilehlé k polygonu v Kirovském okrese se plánuje dočasná evakuace obyvatel čtyř obcí – jde o více než 2000 lidí.“ Podle ministerstva pro mimořádné události jde o 2225 osob.

Ve středu dopoledne se v médiích objevily informace o tom, že za výbuchem ruského muničního skladu na Krymu stojí Ukrajina. K dispozici bylo i prohlášení šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova o úspěšné operaci.

Vyplašení Rusové prchají z Krymu. Uvázli v pětikilometrové zácpě

Zahraniční

Mluvčí rozvědky Andrij Jusov ale tuto informaci později popřel s tím, že se jednalo o fake. „Všechna naše oficiální vyjádření jsou k dispozici pouze na stránkách rozvědky,“ řekl Jusov pro Suspilne Media.

Komplikace pro odjezd z Krymu

Přerušení provozu na dálnici je další komplikací pro dopravu na Krymu, kterou ztížil výbuch na Kerčském mostě. Lidem, kteří cestují do Ruska, se tak komplikuje odjezd z poloostrova. Dálnice Tavrida, budovaná od roku 2017, spojuje Kerčský most se Simferopolem a Sevastopolem.

Aksjonovův poradce Oleg Krjučkov doplnil, že doprava bude přesměrována na silnice nižší třídy a trasa ze Simferopolu se prodlouží ze 118 na 130 km. Pojede se přes města Staryj Krym a Pervomajskoje: „Je to stará cesta na Kerč,“ upřesnil .

Dálkové autobusy byly odkloněny ještě více na trasu Bělogorsk–Feodosija. Staré silnice jsou však klikaté a vedou kopcovitým terénem .

Dálnice Tavrida má zajistit lepší spojení anektovaného poloostrova s  Ruskem, staví se od roku 2017. Spojuje Kerčský most na východě poloostrova se Sevastopolem na jihu. Kerčský most, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, v noci na pondělí vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev.

Ruská média se k příčině požáru na kirovské základně nevyjádřila, základna se však mohla stát terčem útoku. Podle telegramového kanálu Krymský vítr, na nějž odkazuje BBC, místní obyvatelé hlásili tři zásahy muničního skladu poblíž cvičiště a letiště raketami nebo drony. Z tohoto cvičiště je k nejbližší frontové linii asi 230 kilometrů, dodává BBC.

Situace u Kupjansku se otočila. Iniciativa je na naší straně, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám