Hlavní obsah

Tetjana se chce ze Slovenska vrátit. Bude-li kam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čtyřicetiletá Tetjana Prokopenková a její sedmnáctiletý syn Dmytro uprchli před válkou z ukrajinského města Mykolajiv na Slovensko. Tetjana se netají vděkem k lidem, kteří je nenechali na holičkách, ani tím, že by se po válce rádi vrátili domů.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Budova školy zničená po ruském útoku v Mykolajivu

Článek

„Pokud na Ukrajině zvítězí Rusové a ovládne nás Vladimir Putin, nikdy nepůjdeme zpět. Vyhraje-li Ukrajina, a ona zvítězí, půjdeme zpět do Mykolajiva. Pokud ještě bude existovat,“ dodala smutně.

Šel v Oděse na nákup. Po návratu našel mrtvou manželku, tříměsíční dceru i tchyni

Válka na Ukrajině

V půlmilionovém Mykolajivu prožila celý život. Její manžel zemřel před sedmnácti lety ve věku 27 let. „Od narození měl problémy se srdcem. Když jsem byla v osmém měsíci těhotenství, upadl do kómatu. Zemřel, když byly Dmytrovi dva týdny,“ řekla Denníku N.

Prodala moped a poslala syna do zahraničí

Když na Ukrajinu začaly dopadat první ruské bomby, Tetjana poslala svého syna do bezpečí. „Prodala jsem jeho moped, peníze jsem mu dala a poslala jsem ho do zahraničí. Z Mykolajiva cestoval autobusem do Oděsy, pokračoval do Lvova, odtud do Polska a do Česka. Nakonec skončil v Nitře, kde ho čekal náš kamarád Jevhen Furman,“ líčí situaci Tetjana.

O azyl požádalo 70 tisíc běženců
Od začátku válečného konfliktu překročilo slovensko-ukrajinské hranice přes 352 tisíc lidí. O dočasné útočiště na Slovensko požádalo 70 tisíc lidí.

Když její kamarádce Svitlaně zabili Rusové manžela a ona se rozhodla se sedmiletou dcerou uprchnout ze země, Tetjana už na nic nečekala a jela s ní. „Už mě tam nic nedrželo. Se Svitlanou se známe dlouhá léta, dnes bydlíme na Slovensku v jedné obci a navštěvujeme se,“ dodala s tím, že stejně jako doma se živí jako šička a syn prodává langoše.

Nový život v obci Želovce

V Lučenci na jihu země se jich ujali manželé Ján a Martina Rumanovi, kteří jim zařídili rodinné ubytování v obci Želovce v okresu Veľký Krtíš.

Česko a dalších osm zemí požádají EK o finanční pomoc kvůli uprchlické krizi

Válka na Ukrajině

„U nich jsme začali nový život. Domácí nám upravili dům tak, abychom měli samostatný pokoj, kuchyň, sprchu a záchod. Nic víc nepotřebujeme. Už jen to je léčivé, že nám nad hlavou nelétají bombardéry, neslyšíme výbuchy a nemusíme se bát vyjít na ulici,“ uzavřela Tetjana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám