Hlavní obsah

Tanky Abrams dorazí na Ukrajinu už brzy, oznámil šéf Pentagonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda dostane slibované americké tanky Abrams už v nejbližší době. Na jednání tzv. kontaktní skupiny na vojenské základně USA Ramstein v Německu to v úterý oznámil ministr obrany USA Lloyd Austin.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Americký ministr obrany Lloyd Austin na včerejší schůzce v Ramsteinu

Článek

„Je mi potěšením, že mohu ohlásit, že tanky M1 Abrams, které Spojené státy přislíbily, už brzy budou dodány na Ukrajinu,“ prohlásil šéf Pentagonu na úvod schůzky bez dalšího upřesnění. Kontaktní skupina sdružuje pět desítek spojeneckých zemí s cílem koordinovat vojenskou pomoc určenou Kyjevu.

Podle dřívějších informací dostane ukrajinská armáda starší model M1A1 namísto původně zvažovaného M1A2, jehož dodávky by prý trvaly nejméně jeden další rok.

Už od května je ve vojenském prostoru Grafenwöhr v Bavorsku 31 abramsů, na nichž ukrajinští vojáci absolvují výcvik. Kyjev by postupně měl dostat všechny tyto stroje s tím, že v první várce by se mělo jednat o šest až osm tanků.

Nejmenovaný americký vojenský činitel podle agentury AFP upřesnil, že první tanky dorazí na Ukrajinu „v příštích dnech“ a že celá dodávka bude završena v řádu týdnů.

Austin na konferenci v Ramsteinu dále přislíbil, že USA na svém území pomohou s výcvikem ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. Řekl také, že ukrajinským silám se i přes velmi tvrdé boje s ruskými jednotkami „stále daří postupovat“.

„Čas není na Putinově straně“

„Čas není na straně ruského prezidenta Vladimira Putina, čas není nikdy na straně diktátorů a agrese,“ řekl dále americký ministr, podle nějž USA a spojenci poskytli Ukrajině na obranu před ruskou invazí pomoc za více než 76 miliard dolarů (přes 1,7 bilionu Kč).

Schůzky kontaktní skupiny se poprvé zúčastnil nový ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov, který nedávno vystřídal Oleksije Reznikova. Výměna se uskutečnila na pozadí korupčních skandálů kolem nákupů pro válčící armádu, které provádělo ukrajinské ministerstvo obrany.

Válka na Ukrajině potrvá ještě dlouho, domnívá se Stoltenberg

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám