Hlavní obsah

Tajemné ruské vládní lety jsou možná přípravou na přesun do bunkrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko provádí úplnou revizi svých podzemních objektů. Tak reagoval ukrajinský generál Mykola Malomuž, který v letech 2005–2010 řídil ukrajinskou rozvědku, na zprávy o tajemných ruských vládních letech z minulého čtvrtka.

Foto: Twitter @vcdgf555

Zvláštní pohyb ruských letadel

Článek

Pokud se tyto letecké spoje opravdu uskutečnily, může to podle Malomuže znamenat, že ruské vedení připravuje na východě země pro případ jaderné války „podzemní město“ po vzoru sovětských řídicích center, kde se dalo autonomně žít po dobu dvou až tří měsíců.

S využitím dnešních moderních technologií by se dalo hovořit o jednom roce, odhaduje. „Jde o uzavřené podzemní bunkry hluboké několik desítek metrů, s vojenskými a civilními kontrolními centry, protože se tam přesouvá i vláda, nejen armáda,“ upřesnil.

Podivné manévry z Moskvy a zpět. Radary zachytily přes 20 ruských vládních letadel

Válka na Ukrajině

Podle něj to nesvědčí o budoucí válce, ale „o přípravách na různé scénáře, které ruské vedení motivují, aby tato zařízení připravilo, testovalo a zdokonalovalo“.

Bývalý šéf ukrajinské rozvědky si přitom nemyslí, že by na jaderný konflikt skutečně došlo. „Nemyslím si, že bude jaderná válka. Ale o tom, že bude Putin držet celý svět na hraně, není žádných pochyb,“ řekl Malomuž ukrajinskému zpravodajskému portálu Obozre­vatel.

Šéf ruské diplomacie Lavrov v polovině cesty otočil svůj let do Pekingu

Stalo se

BBC s odvoláním na sledovač letů Flightradar24 minulý čtvrtek informovala o sedmi ruských speciálních vládních strojích z letky Rossija, které týž den odstartovaly z moskevského letiště Vnukovo a zamířily na východ do různých měst. Některé se okamžitě vrátily, jiné ani nepřistály, transpondéry dalších přestaly přenášet data nad městy Kogalym či Surgut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám