Hlavní obsah

Stoltenberg varuje: Výhra Ruska by povzbudila Čínu k útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga nesmí Rusko válku na Ukrajině vyhrát i proto, že Čína bedlivě sleduje, jakou cenu Moskva za svou agresi platí. Šéf Severoatlantické aliance to uvedl v sobotním projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Naznačil tak, že Čína může vyhodnocovat, zda se jí vyplatí útok na Tchaj-wan, který považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Foto: Felix Hörhager, ČTK

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na Mnichovské bezpečnostní konferenci

Článek

Podle Stoltenberga by vítězství Ruska bylo nejen katastrofou pro Ukrajinu, ale i ohrožením Evropy. Šéf Aliance zdůraznil propojení současné války na Ukrajině s rostoucími hrozbou čínského útoku na Tchaj-wan

„Víme, že Peking velmi podrobně sleduje, jak vysokou cenu Moskva platí a také jakou odměnu získává za svou agresi“ uvedl Stoltenberg.

Bezpečnost podle šéfa NATO není regionální záležitostí, ale globální věcí. „To, co se dnes děje na Ukrajině, se může zítra udát ve východní Asii,“ zdůraznil.

Peking krotí své vlčí diplomaty

Svět

Západní spojence varoval též před přílišnou ekonomickou závislostí na Číně v dodávkách materiálu a před vývozem strategických technologií do země.

„Válka na Ukrajině ukázala, jaké riziko představuje přílišné spoléhání se na autoritářské režimy. U Číny se nesmíme dopustit stejné chyby, jakou jsme udělali s Ruskem,“ zmínil.

Posílení společné obrany

Stoltenberg sobotní projev na bezpečnostní konferenci věnoval i dalšímu rozšiřování Severoatlantické aliance. „Bez NATO by Evropa nebyla v bezpečí. Je proto čas Alianci rozšířit a posílit,“ řekl Stoltenberg, který je velkým zastáncem vstupu Finska a Švédska do NATO.

Ratifikaci rozšíření Aliance ale brzdí Maďarsko a Turecko, obzvláště Ankara, která má problém se Švédskem, je považována za rozhodující. „Je to na Turecku,“ řekl generální tajemník.

Stoltenberg také alianční země vyzval, aby zvýšily výdaje na společnou obranu. „Ano, peníze investované do obrany budou chybět jinde. Nic se ale nevyplatí více než obrana a bezpečnost,“ dodal.

Šéf NATO také hovořil o tom, že napadení Ukrajiny mohlo šokovat, ale nemělo by nikoho překvapit. „Měsíce jsme se snažili Rusko zapojit do diplomatického úsilí,“ řekl s tím, že Putin se nakonec rozhodl pro válku. „Putin neplánuje mír, ale chce dále válčit, chystá další ofenzivy a mobilizuje stovky tisíc vojáků,“ varoval.

Turci se chovají jako na bazaru, řekl Pavel ke vstupu Švédska do NATO

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám