Hlavní obsah

Stačí Rusy trefit do slabého místa a zhroutí se, věří britský ministr obrany

Dobře mířené výpady ukrajinské armády do citlivých míst ruského valu by mohly vést k úplnému zhroucení Rusů. V pátečním rozhovoru pro americký deník The Washington Post to prohlásil britský ministr obrany Ben Wallace, který by se mohl stát příštím generálním tajemníkem NATO.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Ministr obrany Spojeného království Ben Wallace

Článek

„Na bojišti pozorujeme, že pokud zasáhnete ruské síly do slabého místa, může to vést k jejich kolapsu. Můžete posílat na smrt desítky tisíc lidí, protože to oni (Rusové) dělají, ale nemůžete si vykouzlit tanky a zbraně, které potřebují,“ řekl Wallace.

Americký list k této části rozhovoru dodal, že se britský ministr obrany domnívá, že by Ukrajinci mohli ještě do konce letošního roku osvobodit Krym. Nepodložil to však ministrovou citací.

Vstup do NATO není na pořadu dne

Přesnou citací nicméně Washington Post podložil Wallaceho slova o tom, že Ukrajina v blízké budoucnosti nevstoupí do Severoatlantické aliance.

„Musíme být realističtí a říci, že se to nestane (na příštím summitu letos v létě - pozn. red.) ve Vilniusu a že se to nestane ani brzy,“ uvedl.

Pokud chtějí spojenci z NATO Ukrajině skutečně pomoci, měli by se podle britského ministra obrany soustředit na další dodávky zbraní, munice a další pomoci.

Rusko možné rozšíření NATO o Ukrajinu označilo za jednu z příčin zahájení invaze do sousední země a trvá na tom, že ho považuje za existenční hrozbu, kterou se pokusí potlačit všemi dostupnými prostředky.

Naposledy to podle serveru Gazeta.ru zopakoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který zopakoval, že se „Rusko bude snažit chránit své zájmy, což rozšiřování NATO o Ukrajinu vylučuje“.

První ukrajinští vojáci ukončili výcvik na britských tancích

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám