Hlavní obsah

Squateři obsadili sídlo oligarchy Děripasky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Squateři obsadili v Londýně sídlo, které má údajně vlastnit ruský oligarcha Oleg Děripaska. Na budově na Belgravia Square v centru Londýna vyvěsili nápis „Tato nemovitost byla osvobozena“.

BEZ KOMENTÁŘE: Squatteři v Londýně obsadili sídlo ruského oligarchy Olega DěripaskyVideo: AP

 
Článek

Skupina obsadila dům v noci z neděle na pondělí krátce po jedné hodině ranní. Na budově squateři vyvěsili několik nápisů. Jeden oznamuje, že „nemovitost byla osvobozena“, druhý pak posílá Putina tam, kam ukrajinští vojáci poslali ruskou válečnou loď.

„Policie byla přivolána krátce po jedné hodině ranní. Policisté zjistili, že několik lidí získalo přístup do domu a vyvěsilo transparenty z oken. Hlídky zůstávají na místě,“ uvedl mluvčí londýnské policie.

Sqauteři uvedli, že se nejedná o obyčejný squating. Chtějí prý sídlo otevřít veřejnosti, aby mohlo sloužit jako centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. „Vy okupujete Ukrajinu, my budeme okupovat vás,“ uvedli v prohlášení.

Ruští multimiliardáři se začali bouřit

Válka na Ukrajině

Dodali, že svou akcí chtějí oživit ducha Nestora Machna, ukrajinského anarchistického revolucionáře z počátku 20. století. Dobrovolně budovu opustit nehodlají a chtějí se zabarikádovat, pokud se policisté pokusí je vyvést.

Obsazené sídlo údajně patří Olegu Děripaskovi, jednomu z nejbohatších Rusů. Vlastník řady firem včetně gigantu Rusal, výrobce hliníku, býval nejbohatším Rusem. Poté, co jej v roce 2018 USA zařadily na sankční seznam ruských oligarchů, klesla hodnota firmy o polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám