Hlavní obsah

Šojgu by se měl zastřelit, vzkázal zástupce ruské okupační správy v Chersonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cherson

Nesouhlas s postupem nejvyššího ruského velení se šíří, ke kritice se už připojil dokonce i představitel Moskvou dosazené správy v jihoukrajinském Chersonu Kyrill Stremousov. V souvislosti s neúspěchy Rusů na jižní frontě naznačil ministrovi obrany Sergeji Šojguovi, že by se měl zastřelit.

Foto: Profimedia.cz

Kirill Stremousov

Článek

„Mnozí říkají, že ministr obrany, který tento stav dopustil, by se mohl jako důstojník zastřelit. Ale víte, důstojník je pro mnohé nepochopitelné slovo,“ řekl Stremousov v prohlášení na svém účtu na síti Telegram, aniž by Šojgua výslovně zmínil.

Zástupce šéfa ruské okupační správy v Chersonu rovněž vyjádřil přesvědčení, že ruské ministerstvo obrany netvoří jen „ministři, nenadaní a zkorumpovaní generálové a prospěcháři“.

Stremousov svá slova na videozáznamu zveřejnil poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl v nočním projevu, že byly v Chersonské oblasti osvobozeny další obce.

Na jižní chersonské frontě se následkem útoku ukrajinských sil z minulého týdne zhroutila část ruské obranné linie. Rusko v uplynulých dnech anektovalo Chersonskou oblast spolu se třemi dalšími ukrajinskými regiony.

Ukrajinci oznámili další zatlačení ruských sil o desítky kilometrů

Válka na Ukrajině

Ústup? Ne, jen přeskupování…

Stremousov také několikrát zopakoval, že ruské jednotky zatlačují Ukrajince, kteří se pokoušejí dostat do Chersonu, a tvrdil, že ukrajinský postup „byl zastaven“. Ústup ruských vojsk z posledních dnů označil za přeskupování s cílem zachránit životy vojáků. Jde v podstatě o stejnou argumentaci, jakou používá při vysvětlování vojenských neúspěchů ministerstvo obrany.

„Ještě jednou opakujeme, že navzdory panice, která se šíří v médiích, v Chersonské oblasti je vše v této fázi beze změn a paniky,“ dodal s tím, že vojáci se budou držet, dokud nepadnou.

V posledních dnech začali ruské ministerstvo obrany otevřeně kritizovat i další, včetně několika ruských vojenských blogerů a veřejných činitelů, jak za neúspěch na frontě, tak za problémy při mobilizaci.

Idiot, který se pustil do války s celým světem. Putina už otevřeně kritizují ruští váleční veteráni

Evropa

Ostrá vyjádření adresoval nejvyššímu velení zejména čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který volal po nasazení taktických jaderných zbraní, či podnikatel Jevgenij Prigožin, jenž stojí za žoldnéřskou Vagnerovou skupinou. Šéf obranného výboru Státní dumy Andrej Kartapolov vyzval ministerstvo, aby o skutečné situaci na frontě přestalo lhát.

Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že rostoucí domácí kritika ministerstva obrany pravděpodobně přiměje prezidenta Vladimira Putina učinit ze Šojgua obětního beránka všech současných problémů plynoucích z invaze na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám