Hlavní obsah

Silná ruská armáda je jen mýtus, bez žoldnéřů se neobejde, říká jejich bývalý velitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko je ve válce na Ukrajině vysoce závislé na nasazení žoldnéřů ze soukromých armád. Ty působí na nejexponovanějších místech fronty. Mají takové ztráty, že musejí vylepovat náborové plakáty a verbovat ve věznicích.

Foto: Sputnik, Profimedia.cz

Ruský žoldnéř na frontě na Donbasu

Článek

„Jsem přesvědčen, že kdyby Rusko nepoužívalo v tak velkém rozsahu žoldnéřské útvary, nebyly by žádné pochyby o ‚úspěchu‘, jakého ruská armáda dosáhla,“ řekl ironicky stanici CNN bývalý velitel žoldnéřů Marat Gabidullin, který velel skupině 95 v Sýrii a v roce 2019 ze skupiny odešel.

„Ruská armáda nemůže vést (válku) bez žoldnéřů,“ dodal jejich bývalý velitel. „Silná ruská armáda je jenom veliký mýtus a velká mlha,“ uvedl. Vysvětlil, proč jsou žoldnéři potřeba: „Mají větší a užitečnější zkušenosti než armáda. Armádu tvoří mladí vojáci donucení podepsat smlouvu. Nemají žádné zkušenosti.“

Od svých bývalých spolubojovníků ví, že s rostoucími problémy ruské armády se nasazení žoldnéřů stupňuje.

Padlých přibývá

Mluvčí ukrajinské vojenské zpravodajské služby Andrij Jusov řekl stanici CNN, že aktuálně bojuje na Ukrajině asi 5000 žoldnéřů z Vagnerovy skupiny. Čísla potvrzuje zdroj z francouzské tajné služby, podle něhož řada vagnerovců opustila Afriku, aby posílila skupiny na Ukrajině. Tam však utrpěli značné ztráty, podle CNN jich padlo až 1500.

Foto: Sputnik, Profimedia.cz

Žoldnéři z Vagnerovy skupiny deaktivují protitankové miny.

„Vagnerovci měli na Ukrajině velké ztráty, nepřekvapivě zejména mezi mladými nezkušenými válečníky,“ uvedl v září zdroj z amerického ministerstva obrany.

CNN zveřejnila záběr, jak jeden žoldnéř poplácává po zádech mrtvého kamaráda ležícího mezi zničenou technikou a říká: „Je mi to líto, bratře, musíme se odtud dostat, když nás zastřelí, budeme ležet vedle tebe.“

Ruské soukromé armády utrpěly velké ztráty

Válka na Ukrajině

Ruský svět za americké dolary

I vagnerovcům docházejí lidi, a tak je veřejně rekrutují. CNN zveřejnila billboard, kde jsou vyfoceni tři bojovníci s textem Čeká na tebe orchestr „W“, s linkem na internetové stránky wagner2022.org a telefonním číslem i poznámkou, že se to týká lidí nad 24 let.

Nároky se snižují. Jeden z verbovaných řekl CNN, že není potřeba žádná vojenská zkušenost. Nesmí být však vážně nemocní, mít rakovinu nebo žloutenku typu C či být drogově závislí.

Rekrutovaný dodal, že mu bylo nabídnuto „nejméně 240 000 rublů (100 000 korun) měsíčně“, pokud bude „služební cesta“, jak se kóduje nasazení, dlouhá alespoň čtyři měsíce.

Zkušení žoldnéři si mohou vydělat až 5000 dolarů (125 tisíc korun) měsíčně a jsou placeni výhradně v dolarech, přičemž dostávají odměny za zničení tanků nebo celých ukrajinských jednotek.

Jak hořce podotkl Gabidullin: „Ruský svět za americké dolary.“

Deziluze roste

Zakladatel skupiny vagnerovců Jevgenij Prigožin verboval i ve věznicích a odsouzeným sliboval milost, pokud budou šest měsíců bojovat na Ukrajině. Gabidullin to označil za akt zoufalství.

Pět minut na rozmyšlenou. „Putinův šéfkuchař“ na videu verbuje vojáky v ruském vězení

Zahraniční

Přiznal, že i mezi žoldnéři roste demoralizace kvůli jejich nespokojenosti „s celkovou organizací boje, neschopností dělat kompetentní rozhodnutí a vést bitvy“.

Zmínil, že mu jeden žoldnéř volal a žádal ho o radu, protože nekompetentnost je příliš velká: „Zavolal mi a řekl - nechci tam dál být, dál se toho nechci účastnit.“

Deziluzi mezi žoldnéři potvrzují i odposlechy jejich telefonátů, uvedl Jusov z ukrajinské vojenské rozvědky s tím, že demoralizace prostupuje celou ruskou armádu. Klesá podle něj i počet skutečně profesionálních vojáků, kteří chtějí do Vagnerovy skupiny vstoupit a bojovat.

Foto: Sputnik, Profimedia.cz

Vagnerovci v Doněcké oblasti

Nasazování žoldnéřů na různých úsecích fronty navíc klade vysoké nároky na logistiku a ne vždy se je daří adekvátně vybavit. Ukrajinské ministerstvo obrany poskytlo CNN záběry, kde si stěžují, že nedostali protistřepinové vesty a helmy.

Na jiném zase upozorňují, že dostali rozkaz útočit, i když nemají munici. Ta chyběla i vagnerovcům na videu, kteří skládali těla mrtvých Ukrajinců na hromadu, a jeden na ně chtěl dát granát zřejmě s cílem použít je jako past na ukrajinské vojáky, kteří by je mohli chtít po dobytí území pohřbít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám