Hlavní obsah

Šéf Stoltenbergovy kanceláře se omluvil za necitlivá slova o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Výbušných slov, že by Kyjev měl akceptovat odstoupení části území za členství v NATO, litoval náčelník štábu generálního tajemníka Severoatlantického paktu Stian Jenssen. V rozhovoru pro norský deník VG, který o nich informoval jako první, se za ně ve středu omluvil.

Foto: Profimedia.cz

Stien Jenssen (vlevo) s náměstkem generálního tajemníka NATO Mirceou Geoanem

Článek

„Moje prohlášení v této věci bylo součástí širší diskuse o možných budoucích scénářích vývoje na Ukrajině, přesto jsem to takto neměl říci. Byla to chyba,“ přiznal Jenssen podle listu The Guardian.

V úterý vyvolalo velké pozdvižení, když během diskuse o budoucnosti Ukrajiny zmínil tuto možnost ukončení 18 měsíců dlouhé války.

„Myslím, že by pro Ukrajinu mohlo být řešením, kdyby se vzdala území a na oplátku získala členství v NATO,“ pronesl větu, proti které se Kyjev ohradil.

Ukrajina by se mohla vzdát území výměnou za vstup do NATO, zmínil šéf Stoltenbergovy kanceláře

Evropa

Prudká reakce Kyjeva

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak toto prohlášení odmítl jako absurdní.

„Vyměnit území za deštník NATO? To je směšné. To znamená záměrně si zvolit porážku demokracie, povzbudit globálního zločince, zachovat ruský režim, zničit mezinárodní právo a nechat válku dalším generacím,“ uvedl.

Podle Podoljaka je jediným řešením porazit Rusko. „Pokud Putin neutrpí zdrcující porážku, politický režim v Rusku se nezmění a váleční zločinci nebudou potrestáni. Válka se rozhodně vrátí, Rusko bude mít chuť na další sousto,“ dodal.

NATO se už v úterý večer snažilo uklidnit situaci, když prohlásilo, že „bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude třeba, a je oddané dosažení spravedlivého a trvalého míru“.

Úskalí nápadu

Jenssen už v úterý uvedl, že výměna členství v NATO za území není jedinou možností k přijetí Ukrajiny do organizace. „Neříkám, že to bude takto, ale mohlo by to být možné řešení,“ uvedl.

Žádnou zemi nelze přijmout za člena NATO, pokud je ve válce nebo má územní spory. Proto nyní nemůže být Ukrajina do NATO přijata.

Jenssenův nápad by tuto překážku odstranil. Náčelník navíc předpokládá, že na členskou zemi NATO by si Rusko nedovolilo zaútočit, protože by to znamenalo válku s Aliancí.

Pomíjí však, že přijetí do NATO je dlouhodobý a složitý proces, který je podmíněn splněním řady podmínek a souhlasem všech členských zemí.

Už případ Švédska ukazuje, jak je to složité a jaké různé překážky se mohou objevit. Ukrajina by se tak mohla vzdát části území a zůstat dlouho bez ochrany, kterou přináší členství.

Rusko nás nenávidí, žádné kompromisy dělat nebudeme, řekl Podoljak

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám