Hlavní obsah

Sabotáž na železnici do Sevastopolu komplikuje Rusům zásobování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrteční vykolejení vlaku u Simferopolu na Krymu Rusku zkomplikuje zásobování Černomořské flotily střelami s plochou dráhou letu, uvedla v pátek britská rozvědka. V noci na pátek také zastavil dron provoz na trati z okupovaného Melitopolu do Džankoje na Krymu.

Sabotáž na železnici do Sevastopolu komplikuje Rusům zásobováníVideo: Reuters

 
Článek

Čtvrteční zpráva hovořila o tom, že na trati mezi Simferopolem a Sevastopolem vykolejil vlak převážející obilí. Britská rozvědka upozornila, že trať ze Simferopolu je jedinou železniční tratí do přístavu Sevastopol, kde kotví Černomořská flotila.

„Rusko může trať opravit rychle, ale incident naruší dodávky zásob a možná i zbraní, jako jsou střely s plochou dráhou Kalibr, Černomořské flotile.“ Kalibry používá Rusko k útokům na Ukrajinu. Vypaluje je z lodí v Černém moři.

Foto: Reuters

Vykolejený vlak u Simferopolu

Na Telegramu se po vykolejení vlaku objevily zprávy, že mělo dojít k výbuchu na trati, a krymská železniční společnost podle TASSu informovala o „zásahu nepovolaných osob do železničního provozu“. Na to, že mělo jít o „vměšování zvenčí“, upozorňují i Britové.

„Jakákoli sabotáž v této citlivé oblasti dále zvětšuje obavy Kremlu ohledně schopností chránit další infrastrukturu na Krymu,“ uvedla rozvědka.

Nově navíc musel být přerušen provoz na jediné klíčové trati z Melitopolu do železničního uzlu Džankoj na Krymu. Podle kanálu Baza spadl v noci na pátek dron nedaleko od stanice Solenoje Ozero v Džankojské oblasti.

„Samotný železniční svršek nebyl poškozen, ale musel se zastavit provoz vlaků. Na místě se nachází mnoho úlomků,“ uvedla Baza.

Dron spadl v oblasti, kde trať překonává Sivašské jezero a kde byly vykopány zákopy.

Na Krymu vykolejil vlak, zřejmě šlo o sabotáž

Válka na Ukrajině

Rusové usilovně budují zákopy na Krymu, mají strach

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám