Hlavní obsah

Ruští vojenští korespondenti: Naše nestoudná propaganda tají lidem pravdu

Ruští vojenští korespondenti a bloggeři podrobili zdrcující kritice ruské ministerstvo obrany za to, jak se zaměřuje na přehnaně působivé fotoreportáže místo toho, aby řešilo skutečné problémy ruské armády a ruských operací na Ukrajině. Rusko se podle nich mění v Potěmkinovu vesnici, kde mají realitu nahradit selfíčka.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruské tanky na přehlídce v Moskvě

Článek

Jeden z nich vystupující pod jménem Rybar, si nebral servítky, když na svém kanálu na Telegramu napsal: „Nejednou jsme vyprávěli o nestoudné praktice fotoreportáží z jednotek ozbrojených sil. Vojáci v první linii se místo přípravy na své úkoly museli učit písničky, vyplňovat od února deníky o bojové přípravě, psát zprávy a taky pózovat ve vycházkových uniformách. Situace se nezměnila.“

Zmínil, že vojáci jedné jednotky se museli převléknout do parádních uniforem, aby na diapozitivech vypadali hezky, bez ohledu na to, že jim to ubralo z času na přípravu.

Propaganda a prezentace nade vše

Rybar uvedl několik nových případů: „V jednom bombardovacím pluku přišel po návštěvě komise rozkaz zřídit na základně místnost pro vojenskopolitickou práci. Vojáci si za své prostředky koupili nástěnky, stoly a židle.“ Upozornil, že pro inspektory byla důležitější místnost pro politické školení než materiálně-technické zajištění pluku.

Putin riskuje podporu svých spojenců v Rusku i u separatistů

Válka na Ukrajině

„U výsadkové brigády ze Středního vojenského okruhu stažené do týlu po odchodu z pravého břehu Dněpru se komise místo ohodnocení bojové připravenosti zaměřila na kontrolu našitých štítků a vyplněných deníků,“ uvedl Rybar, podle něhož jde o chybu systému, kdy se ukazatelem bojové přípravy staly barvené obrázky z fotoreportáží, diapozitivy a tankové biatlony.

V Jižním vojenském okruhu zase kladli důraz na pořádání přehlídek a ukázky techniky civilistům, přičemž u každé akce se musel uvádět seznam počtu účastníků z řad vojáků, studenů a školáků z Mladé armády.

Zpráva musí potěšit úřady

I další bloggeři obvinili ruské ministerstvo obrany za „přemrštěné zpravodajství“ a zaplňování informačního prostoru fotografiemi a videi, jež mají ospravedlnit samotnou existenci úřadu a vytvořit dojem úspěchů vojenské operace na Ukrajině.

Blogger Dmitrij Konanychin dokonce napsal, že Rusko se zbláznilo z objemu zpráv, které nikdo nepotřebuje, a netýká se to jen obrany.

„Bez fotoreportáže nelze zasadit ve škole břízku a generálové v týlu požadují od důstojníků selfie v zavedeném maskování. Zpráva nemá být pravdivá, musí potěšit úřady, to je napodobení obsahu obalem, cena totální lži skryté fotografiemi.“ Zmínil, že generálům v týlu je jedno, že technici nosí rakety v ruce a dobrovolníci jim musejí kupovat vysokozdvižné vozíky.

Ministerstvo kamuflážních selfie

„Ministerstvo obrany se stalo ministerstvem kamuflážních selfíček, ministerstvo školství zakázalo dávat čtyřky, ministerstvo zdravotnictví zastrašovalo lékaře odpovědností, až ztratili iniciativu,“ napsal Konanychin na svém kanálu na Telegramu, přičemž zkritizoval rozbujelou byrokracii a rozbujelé státní megakorporace, které se spojily se soukromým sektorem a uzurpovaly výhody pro rodiny, které je kontrolují.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) uvedl, že se tak vojenští bloggeři snaží ukázat na rostoucí rozpor mezi byrokratickými postupy ministerstva obrany a realitou, se kterou se potýkají vojáci ve válce. To současně umožňuje nacionalistům podkopávat pozice ministerstva obrany a požadovat změny na způsob jeho vedení.

Jestli válku prohrajeme, zavřou nás do zoo, varuje ruský politolog

Válka na Ukrajině

Rusové zneužívají ukrajinské mlčení o dobytých územích k propagandě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám