Hlavní obsah

Rusové zneužívají ukrajinské mlčení o dobytých územích k propagandě

Kyjev

Rusové zneužívají ukrajinského mlčení ohledně územních zisků v protiofenzivě na jihu země. Tvrdí, že Ukrajinci v operaci selhávají. Jde o záměrné zamlžování reality, uvádí americký Institut pro studium války (ISW).

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Podle ISW zástupci Ruska a Ruskem dosazené správy na Ukrajině prohlašují, že protiofenziva na jihu je neúspěšná a ohrožuje další existenci Ukrajiny.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánoval operaci, aby na Západě vytvořil dojem, že ukrajinské síly jsou schopny vést efektivní protiofenzivu.

Ministr vnitra Luhanské lidové republiky Vitalij Kisejlov uvedl, že zapojení ukrajinských sil do protiofenzivy bylo (důraz na minulý čas) „hromadnou sebevraždou“ s mnoha oběťmi.

Běloruský prezident Alexander Lukašenko zase ve čtvrtek tvrdil, že vnitřní rozdělení Ukrajiny brzy způsobí konec vojenského konfliktu.

Putin nařídil dobýt Doněckou oblast do půlky září, říká ukrajinský generál

Válka na Ukrajině

Prokremelský rozhlasový kanál Komsomolska Pravda pro změnu vyzpovídal ruského vojenského experta Vladislava Shuryhina, který nejspíš nepravdivě tvrdil, že ukrajinské síly se rozhodly zahájit protiofenzivu ze strachu z nově se formujícího ruského 3. armádního sboru.

Podle ISW ruské síly ale pravděpodobně urychlily formování 3. armádního sboru k posílení ruských pozic v okolí Izjumu a Záporožské oblasti a k nahrazení ruských sil přemístěných do Chersonské oblasti.

Ukrajinská strana sice přiznává některé dílčí úspěchy (např. ničení přechodů přes řeku Dněpr), k územním ziskům se ale příliš nevyjadřuje. Ruské zprávy zase mohou být zavádějící.

Institut tak ve své zprávě vychází ze satelitních snímků a záznamů ze sociálních sítí, které dokazují postup ukrajinské armády zejména na západním břehu řeky Dněpr.

Ukrajinci postupují pomalu, ale dosáhli taktického překvapení, uvádějí Britové

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám