Hlavní obsah

Putin riskuje podporu svých spojenců v Rusku i u separatistů

Kvůli neschopnosti ruské armády dobýt celý Donbas na východě Ukrajiny ztrácí Vladimir Putin klíčovou podporu svých spojenců z řad armádních veteránů a bývalých lídrů separatistických republik na Ukrajině. Uvádí to washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Foto: Sputnik, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V případě dlouhodobého konfliktu bude podle analytiků pro Putina stále těžší udržet si náklonnost proválečných a nacionalistických frakcí ve vedení Ruska.

Putin nebyl schopen dosáhnout původních cílů invaze na Ukrajinu, mezi které patřilo obsadit Donbas a „ochránit místní obyvatele“. Tím podle washingtonských analytiků stále více riskuje, že ztratí podporu spojenců z řad veteránů a separatistických lídrů, kteří před dobytím celé země preferují dosáhnout nejprve kontroly právě nad Donbasem.

Mezi těmi, kteří v posledních dnech kritizovali Putina, zařadil ISW veterána ruské armády a bývalého ministra obrany samozvané separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) Igora Girkina, zvaného také Strelkov, a ruského velitele na Donbasu a bývalého ministra bezpečnosti DNR Alexandra Chodakovského.

Girkin o víkendu na sociální sítí Telegram kritizoval Putinův páteční projev, kde popsal postup „speciální vojenské operace“, jak Rusové invazi na Ukrajinu nazývají, za stabilní.

„Putin nás ujistil, že speciální vojenská operace postupuje normálně, poklidně, podle plánu. Tudíž my – měšťané – se nemáme vůbec čeho obávat. Moskva ani Petrohrad nejsou ostřelovány tak jako Doněck, a až je začnou ostřelovat, tak prezident, vláda, Federální shromáždění a vedení státních podniků budou evakuováni za Ural,“ napsal.

S Putinem už není o čem jednat, sám to dal najevo, hodnotí analytici projev šéfa Kremlu

Evropa

Chodakovskij pak na Telegramu upozornil na rostoucí kritiku Putina a poznamenal, že jeho dlouhá vláda nebyla zcela úspěšná. Dodal, že Putin „zdědil“ zkorumpovanou společnost a nelze to napravit pouhým odvoláním náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, což ovšem Putin ještě oficiálně neučinil.

Chodakovskij i Girkin, který hrál také klíčovou roli při ruské anexi Krymu, kritizují Kreml za způsob vedení války na Ukrajině už několik měsíců. Podle ISW je to však poprvé, co je kritika vůči Kremlu takto přímá.

To může odrážet rostoucí pnutí mezi Putinem a separatisty a proválečně naladěnými veterány v Rusku, kteří sice dlouhodobě upozorňovali Kreml na chyby v rámci vojenských rozhodnutí, avšak rozhodli se podpořit Putinovu invazi ve snaze dokončit ruskou okupaci celého Donbasu.

Pro Putina, který si už připravuje půdu pro dlouhodobý konflikt, bude podle ISW také stále složitější udržet si náklonnost komunity vojenských analytiků a blogerů, kteří v Rusku získávají čím dál větší vliv a mají vazby jak na armádu, tak na čečenské jednotky či wagnerovce.

Ruští vojenští blogeři těžce nakládají ministerstvu obrany. Putin je překvapivě hájí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám