Hlavní obsah

Ruští legionáři se chlubí ukořistěným transportérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusové z Legie Svoboda Rusku útočící v Belgorodské oblasti se vrátili s ukořistěným ruským obrněným transportérem. Uvedla to stanice CNN. Pózovali s ním na záběrech. Zpochybňují tak ruská tvrzení o tom, že byla skupina zlikvidována.

Ruští legionáři se chlubí ukořistěným transportérem.Video: Reuters

 
Článek

Jestli se však skupině opravdu podařilo ukořistit nějaké vozidlo, jasné není. Stejná používá i ukrajinská armáda.

Rusko zveřejnilo záběry, na nichž byla řada zabitých lidí v uniformách, o nichž tvrdilo, že jde o útočníky. Na ruských sociálních sítích se také objevily záběry na zničená vozidla použitá při útoku. Jeden zveřejnil i gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov.

Foto: Governor Of Belgorod Region, Reuters

Americké vozidlo opuštěné v Belgorodské oblasti

Při nájezdu byla použita i minám odolná vozidla MaxxPro kategorie MRAP. Přiznal to po konci akce v rozhovoru pro CNN i mluvčí legie, který používá krycí jméno Cézar. Dodal k tomu: „Použili jsme také humvee. Kupujeme je v mezinárodních obchodech, v obchodech s vojenským vybavením. Každý, kdo má nějaké peníze, to může udělat.“

Použil podle CNN podobná slova jako v roce 2014 Moskva, když se mezi separatisty objevili ruští vojáci s ruskou vojenskou techniku. Mělo jít o vojáky na dovolené, kteří si ruská vojenská vozidla sami koupili. Zatímco vozy Humvee jsou široce rozšířené, vozidla MRAP už není tak snadné zakoupit.

Oba typy, tedy Humvee i MAXXpro dodaly na Ukrajinu Spojené státy a jejich použití při diverzní akci znepokojilo Washington. Západ trvá na tom, aby všechny dodané zbraně od členských zemí NATO nebyly používané k útoků na území Ruské federace. Hrozilo by tak riziko, že by se NATO mohlo dostat do přímého konfliktu s Ruskem. Ukrajina je může používat pouze proti ruským pozicím na okupovaných územích. K útokům na letiště ruského dálkového letectva, jehož bombardéry odpalují rakety na Ukrajinu, proto loni v prosinci použila staré sovětské Tupolevy Tu-141. I další útoky v týlu podnikla za pomoci dronů, které sama vyrobila.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Údajně poškozená obrněná vojenská vozidla po bojích v ruské západní oblasti Belgorod

„Americká vláda neschválila žádné předání dodaného vybavení třetí straně, polovojenským organizacím stojícím mimo ukrajinské ozbrojené síly a ukrajinská vláda ani takové převody nepožadovala,“ řekl už v úterý tiskový mluvčí Pentagonu Generál Patrick Ryder, když se poprvé ukázaly záběry amerických vozidel v Rusku.

CNN navíc upozorňuje, že legie i další organizace Ruský dobrovolnický sbor jsou řízené ukrajinskou tajnou službou. Cézar už dříve řekl, že všichni příslušníci Svobody Rusku jsou součástí ukrajinské cizinecké legie a mají smlouvu s Ukrajinou. Podle CNN mají ukrajinské identifikační karty.

Rusové se chlubí zničenými americkými vozidly u Bělgorodu, záběry budí pochybnosti

Zahraniční

Milice útočící v ruském pohraničí použily americkou techniku, napsal Financial Times

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám