Hlavní obsah

Rusové se chlubí zničenými americkými vozidly u Bělgorodu, záběry budí pochybnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpaky působí video, které se objevilo v souvislosti s boji v ruské Bělgorodské oblasti. Objevují se spekulace, že údajně poškozená americká bojová vozidla, kterými se ruské ministerstvo obrany chlubí, jsou ve skutečnosti naaranžovaná, a to ještě ledabyle.

Ruská televize odvysílala záběry údajně zničené americké vojenské techniky u BělgoroduVideo: Reuters

 
Článek

K odpovědnosti za útoky na ruském území poblíž hranic s Ukrajinou se přihlásily dvě skupiny – Ruský dobrovolnický sbor (RDK) a Legie Svoboda Rusku (LSR). Agentura Reuters je označila za dvě údajně protikremelská ozbrojená uskupení, jejichž členové jsou Rusové. List Financial Times (FT) píše o krajně pravicových milicích nebo nacionalistických skupinách.

Kyjev už dříve přímé zapojení do střetů, které od pondělka hlásily ruské úřady z příhraniční oblasti, popřel. Podle Ukrajiny za nimi stojí ruští partyzáni. Jeden z ukrajinských činitelů nicméně podle FT připustil určitou formu spolupráce s uskupeními, která se k útokům v Bělgorodské oblasti hlásí.

Pentagon oznámil, že pravost záběrů zachycujících údajně americkou techniku na ruském území se prověřuje.

Na sociálních sítích se už ale objevila první hodnocení poskytnutých záběrů, podle kterých je nepravděpodobné, že by vozidla skončila v zachycené pozici následkem boje. Vzhledem k chybějící hlíně v dezénu pneumatik, absenci stop kol či neporušené zemině před přídí, která měla přitom narazit do země, to spíše vypadá, že byly terénní automobily na místo přivezeny a spuštěny z plošiny.

„Můžeme potvrdit, že americká vláda žádné třetí straně nedovolila předávání vybavení paramilitárním organizacím fungujícím vně ukrajinských ozbrojených sil a že ukrajinská vláda ani o žádné takové předávání nepožádala,“ zdůraznil mluvčí Pentagonu Pat Ryder.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Obrněné vojenské vozidlo poškozené údajně po bojích v Bělgorodu

Podle analýzy relevantních videí a fotografií – kterou provedl FT – to vypadá, že některé, byť ne všechny, snímky vozidel vyrobených v USA byly pořízeny na ruské straně hranice. Záběry zveřejněné zvlášť ruským ministerstvem obrany ukazují v USA vyrobená vozidla poškozená střelbou a zjevně opuštěná, píše deník, podle něhož stejné typy vojenských vozů obdržela Ukrajina od USA v rámci pomoci v jejím boji proti ruské invazi.

Šéf Ruského dobrovolnického sboru Denis Nikitin, známý také pod jménem Denis Kapustin, listu FT řekl, že jeho bojovníci měli k dispozici nejméně dvě obrněná vozidla MaxxPro a několik vozů Humvee. Jak je získal, ovšem Nikitin nesdělil.

Milice útočící v ruském pohraničí použily americkou techniku, napsal Financial Times

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám