Hlavní obsah

Rusko nevidí důvod pro prodloužení obilné dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pro prodloužení černomořské obilné dohody neexistuje ze strany Ruska žádný důvod, řekl v telefonickém rozhovoru se svým jihoafrickým protějškem Cyrilem Ramaphosou ruský prezident Vladimir Putin. Státníci při telefonátu, o kterém informoval Kreml, hovořil také o africké mírové misi či nadcházejících setkáních, uvedla agentura TASS.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem, jež umožňuje vývoz ukrajinských zemědělských produktů z přístavů v Černém moři, Rusko a Ukrajina podepsaly loni v červenci. Šlo o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která v obou zemích zastavila vývoz zemědělské produkce po moři. Platnost dohody byla tehdy 120 dní a oběma stranám se ji podařilo několikrát prodloužit, naposledy v polovině května. Nyní má její platnost skončit v pondělí 17. července.

Moskva opakovaně upozorňuje, že dohodu neprodlouží. Putin při rozhovoru s Ramaphosou, který se podle Kremlu konal z iniciativy JAR, opět zdůraznil, že nejsou splněny všechny náležitosti ohledně vývozu ruských potravin a hnojiv, uvádí se v prohlášení úřadu ruského prezidenta.

Ramaphosa společně s dalšími představiteli afrických států v polovině června navštívil nejprve Kyjev, kde jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, a následně i Petrohrad, kde se setkal s Putinem. Africká delegace oběma státníkům předložila mírový plán.

Jihoafrická republika dříve čelila kritice za svůj proruský postoj a podezření, že dodává Moskvě zbraně. Letos v srpnu bude hostit summit rozvíjejících se ekonomik BRICS, na který je Putin pozvaný. JAR ale v této souvislosti řeší problém, jenž vyplývá z faktu, že Mezinárodní trestní soud na ruského prezidenta vydal zatykač. Africká země je členem ICC a čelí tlaku, aby Putina zatkla, pokud by na summit přijel. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zatím naposledy v pátek uvedl, že Putinova účast na akci v JAR ještě není jasná.

Šéf OSN nabízí Putinovi za prodloužení obilné dohody ústupek ohledně SWIFTu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám